Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çinli mevkidaşı Wang Yi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyelerini zirve düzenlemeye davet etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesine göre, Lavrov ve Wang, Çin’de yaptıkları görüşmenin ardından şu ortak açıklamayı yayınladı;

“Küresel siyasi türbülansın arttığı koşullarda, küresel istikrarın desteklenmesi için insanlığın ortak sorunlarının çözüm yolları hakkında BMGK daimi üyeleri arasında doğrudan diyalog kurulması amacıyla daimi üyelerin liderlerinin bir zirve yapmasına ihtiyaç vardır.”

Rus ve Çinli bakan, demokrasi götürme bahanesiyle egemen ülkelerin iç işlerine müdahalenin kabul edilemez olduğunu da vurguladı.

Rus haber ajansı TASS’a göre, açıklamada ABD’nin isminin geçmemesine rağmen, Lavrov Çinli mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Rusya ve Çin’in ABD’nin davranışlarından memnun olmadığını söyledi.

Lavrov, Washington’un Soğuk Savaş sonrası dönemde askeri ve siyasi ittifakları küresel hukuk yapısını yok etmek için kullandığını öne sürdü.

Rus bakan, Çin ve Rusya’nın ABD ve Avrupa’nın uyguladığı yaptırımları kabul edilemez olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.