Amerika’nın önde gelen siyaset dergisi Foreign Policy, ABD Başkanı Joe Biden’a çağrıda bulundu: “Ukrayna savaşı kazanamaz. Daha çok toprak kaybetmeden barış yapılması lazım.”

Foreign Policy’de yer alan makalede, ABD Başkanı Joe Biden’ın savaş tutumunu değiştirmesi ve daha fazla can kaybı yaşanmadan önce barışı seçmesi gerektiğinin altı çizildi.

Ukrayna’nın peş peşe yenilgiler aldığı ve askeri anlamda zafer kazanmasının imkansız olduğunun belirtildiği makalede, savaş uzadıkça kayıpların artacağı ve Ukrayna’nın her geçen gün daha büyük bir yenilgiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Odatv’nin haberine göre savaş yanlısı tutumun sadece yıkım getireceği ve Ukrayna’nın halihazırda topraklarının yüzde 20’sinin kaybettiği belirtilirken, ABD’nin araya girerek daha fazla toprak kaybı yaşanmadan önce barış diplomasisi kurması gerektiği, aksi halde Ukrayna’nın çok daha fazla toprak kaybedeceği öne sürüldü.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde yer alan Luhanks ve Donetsk, savaşın en yoğun çatışmalarına sahne oldu.

Rus güçleri, günde 70 bin top, on binlerce roket ve onlarca seyir füzesi atışı yaptı. CNN, Rus güçlerinin günde 300’den fazla hava harekatı icra ettiğini belirtti.

“Komutanlarımız bizi yalnız bırakıyor”

Rus savaş uçakları, topçu bombardımanı ve roket atışları altında siperlerde kalan Ukrayna askerleri, toplam 20’den fazla video yayınlayarak cephedeki durumu anlattı: “Komutanlarımız bizi yalnız bırakıyor. Ölüme terk ediliyoruz. Silahımız ve erzakımız bitiyor. Ölümü bekliyoruz.”

Gazeteci Neil Hauer’e konuşan Ukraynalı askerler ise, siyasilerin ve zenginlerin bolluk içinde yaşadığını, fakirlerin ise ölüme gönderildiğini söyledi: “Ukrayna’da iki sınıf var: Zenginler ve fakirler. Zenginler bolluk içinde zevki sefa sürüyor. Bizler ise ölüme gönderiliyoruz.”

Ukraynalı askerler kaçıyor

Ukrayna’nın Luhansk’taki Severodonetsk- Lısıçansk cephe hatları tamamen çöktü. Binlerce Ukrayna askeri kuşatma altına alındı, yüzlercesi teslim oldu.

Ukraynalı askerlerin gruplar halinde geri çekildiği ve cepheyi terk ettiği görüntülendi.

Başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok Batı ülkesi, “Son Ukraynalı ölene dek savaş devam edecek” dedi ve Ukrayna’ya on binlerce füze, yüzlerce tank, top ve yüz binlerce mühimmat gönderdi.

125 günlük savaşta Rus güçleri, Ukrayna’nın beşte birini ele geçirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin en güvendiği danışmanlarından biri olan David Arakhamia, 16 Haziran’da yaptığı açıklamada günde 400-500 ölü, 400-500 yaralı verdiklerini açıkladı. Günlük askeri kayıplarının bin ile ifade edildiğini ifade eden David Arakhamia’nın açıklamasına göre, 125 gündür devam eden savaşta Ukrayna’nın askeri en az 125 bin: 50 bin ölü, 10 bin esir, 65 bin yaralı.

Rus güçlerinin esir aldığı asker, militan, yabancı paralı asker ve gönüllü asker sayısı on bini geçti.

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Vladimir Karpenko, Ukrayna’nın tank, top, zırhlı araç vb. teçhizatlarının yüzde 50’sinin imha edildiğini söyledi.

Ukrayna Ekonomi Bakanlığı ise, yaşanan yıkım, ekonomik kayıp, projelerin iptal edilmesi, toprakların kaybedilmesi vs. sebepler yüzünden yaşanan ekonomik zararın 700 milyar doları geçtiğini bildirdi.