Rapor, enflasyonun en çok yoksul haneleri vurduğu uyarısında bulundu

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanan son rapora göre, aylık ücretler bu yılın ilk yarısında reel olarak %0,9 oranında gerileyerek 2008'den bu yana ilk kez negatif ücret artışına işaret etti.

"Enflasyon ve Covid-19'un ücretler ve satın alma gücü üzerindeki etkisi" başlıklı rapor, krizin orta sınıfların satın alma gücünü azalttığını ve özellikle düşük gelirli hane halklarını zorladığını belirtiyor.

Gelişmiş G20 ekonomilerinde reel ücretlerin 2022'nin ilk yarısında %2,2 oranında azaldığı tahmin edilirken, gelişmekte olan G20 ülkelerindeki reel ücretler %0,8 oranında artarak Covid 2019 öncesine göre %2,6 daha az büyüdü.

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, pandemiyle bağlantılı tedarik zinciri darboğazları ve jeopolitik belirsizlik, gıda ve enerji maliyetlerini önemli ölçüde artırarak birçok ülkede enflasyonu son kırk yılın en yüksek seviyelerine taşıdı.

Bölgelere göre, Doğu Avrupa ve Kuzey Amerika, reel ücretlerin sırasıyla %3,3 ve %3,2 düşmesiyle satın alma gücünde en keskin düşüşlerin yaşandığı bölgeler oldu. AB'de reel ücretler %2.4 düşerken, Latin Amerika ve Karayipler'de %1.7 oranında azaldı. Afrika'da ise %0,5'lik bir düşüş kaydedilmiştir.

Asya-Pasifik bölgesinde kazançlar %1,3 artarken, Orta Asya'da maaşlar %2,5, Arap ülkelerinde ise %1,2 oranında yükseldi.

"Karşı karşıya olduğumuz çoklu küresel krizler reel ücretlerde düşüşe yol açmıştır. Bu durum on milyonlarca çalışanı artan belirsizliklerle karşı karşıya bırakarak vahim bir duruma sokmuştur," diyen ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo sözlerini şöyle sürdürdü "En düşük ücretlilerin satın alma gücü korunmazsa gelir eşitsizliği ve yoksulluk artacaktır."

Houngbo, çok ihtiyaç duyulan salgın sonrası toparlanmanın riske girebileceği ve dünya genelinde daha fazla sosyal huzursuzluğu körükleyebileceği uyarısında bulundu.