Aralarında Çekya, Slovakya, Estonya ve Romanya'nın da bulunduğu 9 NATO ülkesi Rusya’nın Ukrayna topraklarını ilhak etmesini tanımadıklarını açıkladı.

Çekya, Slovakya, Estonya, Litvanya, Letonya, Kuzey Makedonya, Karadağ, Polonya ve Romanya’dan oluşan 9 NATO ülkesinin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'nın 4 bölgesini ilhak etme kararını tanımadıklarını duyurdu. Ortak bildiri yayınlayan liderler, NATO üyesi ülkelere Ukrayna'ya yapılan yardımların artırılması çağrısında da bulundu.

“Sessiz kalamayız”

Slovakya Devlet Başkanı Zuzana Caputova’nın yayınladığı bildiride, “Biz Orta ve Doğu Avrupa devlet başkanları, savaş sırasında Kiev'i ziyaret eden ve Rus saldırganlığının etkilerine kendi gözleriyle tanık olan ülkeler olarak, Rusya Federasyonu'nun uluslararası hukuku açıkça ihlal etmesi karşısında sessiz kalamayız. Bu sebeple bir bildiri yayınlıyoruz. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi yineliyoruz. Rusya'nın herhangi bir Ukrayna bölgesini ilhak etme girişimini tanımıyoruz ve asla tanımayacağız” ifadeleri kullanıldı. Liderler ayrıca Ukrayna'nın gelecekteki NATO üyeliğine ilişkin 2008 Bükreş NATO Zirvesi kararının arkasında olduklarını da belirtti.