Estonya, birkaç gündür yarı savaş benzeri bir atmosfere sahip. Öyle ki Rusya sınırına 120 km uzaklıkta gerçekleştirilen büyük çaplı askeri tatbikatların bir parçası olarak ve Moskova ile NATO arasındaki gerginliğin gölgesinde Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) üye sekiz ülkeden en az 7 bin asker, ülkeye konuşlandırıldı.

Fransız Albay Emmanuel Gueye, tatbikatlara ilişkin yaptığı açıklama “Düşman büyük miktarda mayın kullanarak savaşıyor. Son derece zorlu bu sahada, kalın ağaçlarla kaplı çok çamurlu bir alanda yavaş yavaş ilerliyoruz” dedi.

Gueye, Baltık Denizi kıyısındaki 1,2 milyon nüfusa sahip küçük ülkede üç bin genç asker ve yedek askerden oluşan Estonya ordusunun eğitimine katkıda bulunmak için gelen bir İngiliz taburunun komutan yardımcısı olarak görev yapıyor. Estonya, 1991 yılına kadar bir Sovyet cumhuriyetiydi. Daha sonra Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya dahil oldu.

‘Spring Storm (Bahar Fırtınası)’ tatbikatını yöneten Estonya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Indrek Cyril, “Rusya Federasyonu, stratejik hedeflerine ulaşmak için askeri gücünü komşularına karşı kullanmaktan çekinmeyecektir” dedi.

Fransa, hafif zırhlı araçlar ve 56 ton ağırlığındaki ve dünyanın en iyileri arasında kabul edilen 12 Leclerc tankıyla Lynx misyonu aracılığıyla tatbikatlara katıldı. İngiltere ise biraz daha eski model olan ‘Warrior’ tanklarıyla katıldı. Bu mekanizmalar piyade, topçu ve patlayıcı uzmanlar tarafından destekleniyor.

Tatbikat sırasında ‘düşmanı’ geri püskürtmek için savaş verilirken askerler, üzerlerine yapıştırılan sarı plastik bantlardan ayırt ediliyor.

Tatbikatlar çerçevesinde Estonyalılar, ellerinde bulunmayan tanklar hakkında bilgi edinirken, İngilizler, Fransızlar ve diğer kuvvetlerle birlikte savaş eğitimi aldı.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığına göre Fransız Albay Philippe Guinocan, “Bir ittifak içinde savaşmak, bağlılığa bir ölçüde meşruiyet kazandırıyor ve gücü ikiye katlıyor” dedi.

Tatbikatlar, aynı zamanda geleceğe hazırlık olarak da görülüyor. Zira Batı, radikalizm yanlılarına karşı onlarca yıldır verilen savaşların ardından ülkeler arası çatışmaların yeniden patlak vermesini bekliyor.

Albay Guinocan, Kosova’dan Afganistan, Lübnan ve nihayetinde Güney Afrika’ya kadar önceki görevlerini hatırlatarak, “Buradaki alan çok zayıf. Savaş deneyimi kazanmak için ideal koşullar var” dedi.

Şarku’l Avsat