MEE’in haberine göre İsrail parlamentosu geçtiğimiz hafta “vatandaşlık yasasını” kabul etti. Bu yasaya göre işgal altındaki topraklarda yaşayan kişilerin İsrailliler ile evlenerek İsrail vatandaşlığına geçmesini yasaklanıyor. Bu yasa duyurulduktan birkaç dakika sonra, İçişleri Bakanı Ayelet Shaked ‘futbol maçı benzetmesiyle’ şu tweeti attı: "Yahudi ve Demokratik Devlet: 1; Tüm vatandaşlarının durumu: 0". "Tüm vatandaşlar" diyerek, Yahudi olmayan vatandaşları kastetmişti.

Bu yasanın Filistin’e ek olarak Ukraynalıları ilgilendiren kısmı da bulunuyor. İsrail, Avrupalıların ‘sarı saçlı ve mavi gözlü’ medeni kardeşlerine dahi tahammül edemeyen bir politikayı tercih etti. Savaştan kaçıp İsrail’e gelmek isteyen kişilere ırkına göre muamele ediliyor. İsrail’e sığınmak isteyen kişi Ukraynalı Yahudi ise, memnuniyetle karşılanır; Ukraynalı ama kısmen Yahudi ise hoş geldiniz denir. Yahudi olmayan Ukraynalı mültecilere ise kapı dışarı edilir.

Bu yasa İşgalci İsrail’in zaten bilinen politikasının alenen ilanı oldu. Dünya medyasına kendisini “Yahudi Demokrat Devleti” olarak lanse eden İsrail, “Yahudi demografik devleti” olduğunu artık kabul etmiş oldu.