Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda tertiplene oturumda Ukrayna-Rusya savaşının dünya düzeninin sonunu getireceğini ifade etti.

Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki iki ayrılıkçı bölge Donetsk ve Luhansk’ın sözde bağımsızlığını tanımasını sert bir dille eleştiren Kuleba, bunun BM ve uluslararası hukukun temel ilkelerine açık bir saldırı olduğunu vurguladı.

Kuleba, Rusya’nın söz konusu bölgeye asker yığmasının herkesi endişelendirmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu meclisteki her milleti uyarıyorum, Başkan Putin Ukrayna'ya karşı saldırganlığını sürdürebileceğine karar verirse, hiç kimse bu krizin dışında kalamayacak, hükümetiniz ve halkınız, hükümetimiz ve halkımızla birlikte bunun acı sonuçlarıyla karşılaşacaktır. Bu yüzden bu son şans üzerine harekete geçmeli ve Rusya'yı olduğu yerde durdurmalıyız. Başkan Putin'in tek başına durmayacağı açık.”

"Ukrayna-Rusya savaşı Dünya düzeninin sonu"

“Ukrayna'da büyük çaplı bir savaşın başlaması, bildiğimiz dünya düzeninin sonu olacak. Rusya'ya şimdi sert, hızlı ve kararlı bir cevab gelmezse, küresel güvenlik düzenini korumakla görevli uluslararası finans kuruluşlarının tamamen iflas etmesi anlamına gelecek ki bu, bizi 20. yüzyılın en karanlık zamanlarına geri götürecek bir kabus senaryosudur. Rusya, Ukrayna'da durmayacak. BM Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi, kelimenin tam anlamıyla tüm kuralları çiğnemeyi başarırsa, diğer oyuncular ondan ilham alacak ve onun yolunu takip edecek. Şimdi yapmaya çalıştığı şey, BM’nin zayıf, kararsız ve temel ilkelerini savunmaktan aciz olduğunu kanıtlamaktır. Bu kurallar Rusya'ya ve Putin'e uygulanmazsa, BM Rusya için diğer uluslara önderlik etmede nasıl bir rol görüyor olacak?”