Kuzey Makedonya'nın eski Başbakanı Nikola Gruevski, partiye ait fonları kendisine aktarıp para aklamaktan suçlu bulundu.

Üsküp Ceza Mahkemesi, Gruevski'nin görevde olduğu sürenin bir bölümünde, 2006'dan 2012'ye kadar partisine yapılan bağışlardan hukuka aykırı olarak 1,3 milyon euroyu zimmetine geçirdiğine karar verdi.

Yargıçlar, Gruevski'nin parti bağışlarını Belize'de kayıtlı bir offshore şirket aracılığıyla mülk satın almak için kullandığını da tespit etti.

Üç yıldır Macaristan'da sürgünde yaşayan 51 yaşındaki eski siyasetçi gıyabında yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Suçlamaları reddetmeye devam eden Gruevski'nin savunma avukatları son karara da itiraz edeceklerini söyledi.

Gruevski ile birlikte dört yardımcısı ve ülkenin istihbarat servisinin eski başkanı olan kuzeni Saso Mijalkov da benzer şekilde parti fonları davasında mahkum edildi.

Mahkeme ayrıca Üsküp'teki lüks daireler de dahil olmak üzere çeşitli mülklere el konulmasına karar verdi.

2006-2016 yılları arasında başbakanlık yapan Gruevski, yolsuzluk, seçim usulsüzlükleri ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla ilgili üç ayrı davayla daha karşı karşıya.

Gruevski ilk olarak 2018 yılında lüks bir zırhlı Mercedes otomobili satın alma konusunda içişleri bakanlığı yetkilileri üzerinde nüfuzu kötüye kullanmakla suçlu bulunmuştu. İki yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak tutuklanmadan önce Macaristan'a gitmişti.