NATO dışişleri bakanlarının iki günlük toplantısı bugün Romanya'nın başkenti Bükreş'te başladı. Bloomberg'in ismini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, askeri ittifakın Ukrayna'ya "kapılarının açık olduğunu" ancak ülkenin üyeliği için "şu anda zamanın gelmediğini" belirtmesi bekleniyor.

Habere göre en azından bazı NATO üyesi ülkeler, Ukrayna'nın ittifaka kabul edilmesiyle bloğun kolektif savunma taahhütleri nedeniyle Rusya ile doğrudan bir askeri çatışmaya sürüklenebileceğinden ciddi endişe duyuyor.

Konuyla ilgili fikir birliği bulunmayan ittifak ülkelerinin, Ukrayna'nın savaş alanında galip gelmesini sağlamak için şimdilik Kiev'e silah sevkiyatına öncelik vermeyi kabul ettiği bildirildi.

Şubat ayı sonunda Moskova'nın komşusuna yönelik askeri harekatını duyuran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın NATO üyeliği ihtimaline atıfta bulunarak bunu Rusya'nın güvenliği için büyük bir tehdit olarak nitelendirmişti.

Bloomberg, dışişleri bakanlarının Ukrayna ve Gürcistan'ın 2008 yılında eninde sonunda ittifaka kabul edilecekleri sözünün verildiği aynı şehirde toplandıklarını kaydetti.

Girişimin öncülüğünü dönemin ABD Başkanı George W. Bush ve Fransız meslektaşı Nicolas Sarkozy üstlenmişti ancak dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kremlin tarafından gerilimi tırmandırıcı olarak görüleceğini savunarak bu fikre pek sıcak bakmamıştı. Başkan Putin ise Rusya'nın karşılık vermek zorunda kalacağını açıkça ifade etmişti.

Eylül ayında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy askeri ittifakı 14 yıl önce verilen sözü yerine getirmeye çağırdı. Danışmanı Mikhail Podolyak, Ukrayna'nın üyeliğinin NATO'nun çıkarına olacağını, zira ülkenin "zaten Avrupa'nın en büyük ordusuna" ve "Rusya'ya karşı konvansiyonel bir savaş yürütme konusunda eşsiz bir deneyime" sahip olduğunu savundu.