İhlal edenler için ağır para cezaları getiren tasarı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzalamasının ardından yasalaşacak.

"Geleneksel değerlerin korunmasına" ilişkin yasa tasarısı, meclis oturumunda hazır bulunan 153 senatörün tamamı tarafından çekimser ya da muhalif oy olmaksızın oybirliğiyle desteklendi. Yasa geçen hafta da Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'ndan geçmiş ve burada da oybirliğiyle desteklenmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzalamasının ardından yasalaşacak olan tasarı, kitaplarda, filmlerde, medyada ve reklamlarda ilgili 'propagandayı' yasaklıyor. Ancak yeni kurallar video oyunları için geçerli değil zira yasa koyucular bu alanın ayrı bir mevzuat gerektireceği konusunda mutabık kaldılar. Rusya'nın medya gözlemcisi Roskomnadzor, medya içeriğini yasadışı propagandaya karşı izlemek ve internette bulunan saldırgan materyalleri engellemekle görevli olacak.

Yasa, ülkede 18 yaşın altındaki çocuklar arasında LGBTQ propagandasının yayılmasını yasaklayan 2013 tarihli yasanın devamı niteliğinde. Ancak yeni yasa hem küçükler hem de yetişkinler için evrensel olarak geçerli.

Yasa tasarısı, ihlal edenler için cezai bir sorumluluk getirmese de - ve aynı zamanda tekrar eden suçlular için - yasayı ihlal eden hem bireyler hem de kuruluşlar için ağır para cezaları getiriyor. LGBTQ 'propagandası' yapan bireyler 400,000 ruble (6,600 $), tüzel kişiler ise beş milyon rubleye (yaklaşık 83,000 $) kadar ceza alma riskiyle karşı karşıya. Pedofiliyi teşvik edenler ise bu miktarın iki katı para cezasıyla karşı karşıya kalacaktır. Yabancı uyruklular 800.000 rubleye (12.000 $) kadar para cezasının yanı sıra ülkeden sınır dışı edilme cezasıyla karşı karşıya kalacaklardır.