Açıklama Rus Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Direktörü Dmitriy Şugayev tarafından Army-2022 Forum’unda yapıldı.

“İlgili sözleşme belgesinin zaten imzalandığını belirtmek isterim. Diğer şeylerin yanı sıra, sistemin bireysel bileşenlerinin üretiminin yerelleştirilmesini sağlayacak. S-400 Triumph hava savunma sistemi eşsiz bir sistemdir.

Ve tüm güvenimle söyleyebilirim ki, önümüzdeki yıllarda herhangi bir devletin S-400 Triumph hava savunma sistemine teknik özellikleri açısından yaklaşabilecek bir sistem yaratabileceğine inanmak için hiçbir neden yoktur.”

Şugayev ayrıca, bu sözleşmenin pratik uygulamasının şu anda devam ettiğini belirtti.

“Bu yıl gelişen zor siyasi durum, Rus tarafının ortaklarla etkileşiminin bazı yönlerini olumsuz yönde etkiledi. Bununla birlikte, Türkiye ile askeri-teknik iş birliği, iki ülkenin cumhurbaşkanları arasında varılan anlaşmalar doğrultusunda gelişmektedir. Türk ortaklarla şeffaf ve karşılıklı yarar sağlayan bir temelde çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz.”

Türkiye ne demişti?

Nisan ayında TRT’ye konuk olan SSB Başkanı İsmail Demir şunları kaydetmişti:

“Bizler, masaya 2 sistem için oturduk. Proje, tek bir proje. Bir proje yaptık, ikinci bir projeyi yapacak değiliz. Biz bunun 1’inci partisini aldık, 2’nci partiyi de hemen akabinde teslim alabilirdik ancak orada bu sürecin önemli parametrelerinden bir tanesi teknoloji transferi ve ortak üretimdi.

Bu konudaki müzakerelerin biraz zaman alması neticesinde sürecin devamı zamana yayıldı. Türkiye ikinci sistemi de alacağım diye inatlaşıyor algısı doğru değil. Biz başından beri 2 sistem için masaya oturduk.”

Türkiye’nin S-400 HSFS Tedarik Süreci

Türkiye, Eylül 2017 tarihinde Rusya Federasyonu ile “acil ihtiyaç” kapsamına iki filo (4 batarya) S-400 Hava Savunma Füzesi Sistemi (HSFS) tedariki ile ilgili olarak 2.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzaladı.

Bu anlaşma ile Türkiye, Rusya’dan S-400 tedariki gerçekleştiren ilk NATO ülkesi oldu.

Anlaşma kapsamında 1.3 milyar ABD Doları değerindeki ilk S-400 filosunu içeren parçaların teslimatları, Temmuz 2019 yılı itibariyle Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Ankara’nın Rus yapımı sistemi satın alma kararında karşılık ABD, oldukça sert tepki verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2020 yaptığı açıklama ile Ankara’nın Washington’un baskısına rağmen S-400 sisteminden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Bu tepkilerin sonucunda ABD, Türkiye’ye F-35 Lightning II savaş uçaklarının teslimatına yönelik olarak Aralık 2020’de ambargo uyguladı.

Temmuz 2021’de Rusya’nın devlete ait silah satıcısı Rosoboronexport’un (devlet teknoloji şirketi Rostec’in bir parçası) CEO’su Alexander Mikheyev, MAKS-2021 Air Show esnasında gazetecilere verdiği demeçte, Rosoboronexport’un Türkiye’ye bir S-400 partisi daha teslim edilmesinin gündemde olduğunu açıkladı.

gdhDigital