GKRY Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bakan Petrides’in çalışma ziyareti kapsamında Pentagon’u ziyaret ettiği açıklandı.

“Bu, Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Bakanı’nın Pentagon’da ikili istişareler için ilk ziyareti.” denilen açıklamada, “Bu gelişme, savunma alanında gelişmiş Kıbrıs-ABD işbirliğinde bir dönüm noktasıdır.” ifadelerine yer verildi.

Petridis, ABD ziyareti sırasında üst düzey Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileriyle bir araya gelecek, düşünce kuruluşlarının toplantılarına katılacak. Petridis, ziyareti sırasında ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Kathleen Hicks ile de görüşecek. Görüşmede ikili savunma ve askeri işbirliği ele alınacak.

ABD’nin bir süredir GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldıracağı iddialar arasında yer alıyor. ABD, geçen yıllarda GKRY’ye yönelik silah ambargosunu gevşeterek “ölümcül olmayan silahların” GKRY’ye ihracatına yeşil ışık yakmıştı.

Türkiye ise karara tepki göstermiş ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Ne ekipman sağlarsanız sağlayın, biz de bunları Kuzey’e katbekat göndeririz. Fakat ne olur? Gerilim tekrar artar. Ambargonun sadece GKRY için kaldırılması, adadaki eşitliği ve dengeyi bozar, çözüm aramadan uzaklaştırır.” demişti.