Milli Eğitim Bakanlığı, Okul-Aile Birliği Yönetmeliği’nde kısmen değişiklik yaptı. Değişikliğe göre okul aile birlikleri etkinlikleri artık, “Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerine" uygun olarak düzenlenecek. Bu etkinlikler tamamıyla okul müdürünün denetim ve sorumluluğunda olacak.

Yönetmeliğin “okul müdürünün sorumluluğu”nu düzenleyen 27’nci maddesinde yapılan değişikle okul müdürü artık okul aile birliğinin yaptığı “her türlü etkinlik” için de mevzuata uygunluk denetimi yapacak.

Değişikliğe göre okul aile birlikleri artık faaliyetlerinde, “Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerine aykırı olmayacak şekilde planlama” yapacak.

Resmi Gazete'deki değişikliğe göre etkinliklerin denetimi şu şekilde olacak: “Birlik tarafından gerçekleştirilecek tüm faaliyetler, 1739 sayılı Kanunda yer alan Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkelerine uygun olarak düzenlenir. Faaliyet içerikleri öğrencilerin bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimleri ile Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerine aykırı olmayacak şekilde planlanır. Hazırlanan seminer, müzik, tiyatro, spor, sanat, gezi, defile, sergi, kermes ve benzeri faaliyetler sosyal etkinlikler kurulu tarafından incelenir ve okul müdürünün onayı ile gerçekleştirilir.”

“Ahlakî, manevî ve kültürel değerler” nedir?

Tüm kavramların içinin boşaltıldığı yahut resmi ideolojinin anlayışına göre değiştirildiği günümüzde Milli Eğitim Bakanlığı’nın bahsettiği milli, ahlakî, manevî ve kültürel değerler acaba Kemalizm’in değerleri mi? Aksine İslam ahlakından, İslam kültüründen bahsediliyorsa, bu mefhumlara matuf çalışmaların da olması gerekiyor.

Kemalist öğretmenlerin İslam ahlakına nisbetle hiçbir tavır takınmayacağı, hiçbir etkinliği bu doğrultuda yapmayacağı malum. O halde bu değişiklik sözden öteye gitmeyecektir. Bizzat MEB’in arzı oluşturup talep ettirmesi, istetmesi ve nasıl bir ahlaki tavır takınılması gerektiğine dair bir bildirge yayınlaması gerekiyor.