Avrupa'da doğalgaz fiyatları çarşamba günü yüzde 40 yükselişle megavatsaat başına 160 euroyu aşarken bin metreküp başına 1.600 euronun üzerine çıktı.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları çarşamba günü yüzde 40 civarında yükselişle megavatsaat başına 160 euronun üzerine çıktı.

Avrupa Hollanda TTF 1 ay vadeli kontratların fiyatı çarşamba günü yüzde 40 yükselişle megavatsaat başına 162 euroya ulaştı. Bu da bin metreküp doğalgaz başına 1.700 euro civarında bir fiyata tekabül ediyor.

2021’in başında Avrupa’da doğalgaz fiyatları megavatsaat başına 20 euro civarında bulunuyordu. Doğalgaz gösterge fiyatı Eylül başından bu yana yüzde 168 yükseliş kaydetti.

Türkiye’de 5 Ekim itibariyle spot doğalgaz referans fiyatı 2 bin 517 TL civarında bulunurken Eylül ayı başında fiyatlar 2 bin 100 TL civarında seyrediyordu.

Avrupa Komisyonu Enerji Şefi Kadri Simson birliğin doğalgaz piyasa kurallarını yıl sonuna kadar revize ederek rekabetçiliği azaltan ve ekonomik toparlanmayı törpüleyen yükselen maliyetleri azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Saxo Bank A/S Emtia Stratejisti Ole Hansen “Doğalgaz fiyatlarındaki artış piyasaların korkuyla hareket ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Capital Economics ise müşterileriyle paylaştığı bir notta, “Avrupa gaz rallisi bitecek gibi gözükmüyor. Doğalgaz ve kömür fiyatlarında bu zirvelerden düşüş beklesek de geçmişe göre yüksek fiyat seviyelerini gelecek yılda da göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Avrupa'da kömür fiyatları da rekorda

Avrupa'da Kasım vadeli kontratlarda kömürün ton fiyatı da 275 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Kömürden elektrik üretimine artan taleple beraber kömür fiyatları da Eylül ayında sert bir yükseliş kaydederken Avrupa’da karbon izin kontratlarının fiyatı da kömürden elektrik üretiminin artmasıyla Eylül’de 65 euronun üzerini görmüştü.

Bloomberg