2. Uluslararası Türk Enerji Birliği Kongresi 28 Mart 2022 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşiyor.

2. Uluslararası Türk Enerji Birliği Kongresi’nde konuşan TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, “Geçtiğimiz yıldan bugüne ne değişti? Öncelikle Türk Konseyi yeni bir vizyonla Türk Devletler Teşkilatına dönüştü. ABD ile Çin arasında savaş tüm hızıyla kendini hissettirmeye başladı. hepimizin bildiği üzere ABD Afganistan’dan çekildi. Enerji krizleri yaşandı. Petrol ve doğalgaz uğruna savaş verilecek bir statüye kavuştu. Türkiye sahip olduğu kaynaklar sebebiyle küresel dengelerin daha da fazla merkezine oturdu.” dedi.

Türk dünyasının yaklaşık 39 milyarlık varil petrol ve 25 trilyon metreküplük doğalgazı ile enerji piyasalarında önemli bir role sahip olduğunu aktaran Akyener konuşmasına şöyle devam etti:

“Türk dünyasının bundan sonrası için de henüz aranmamış konumda olan fakat yatırım bekleyen ciddi miktarda olası kaynak potansiyeli de bulunmaktadır. Türk Enerji birliği zor lakin imkânsız olmayan bir fırsat olarak karşımızda duruyor. Bu bağlamda Türkiye’nin Karadeniz keşfi sayesinde ve hidrokarbon alanındaki artan yetkinliği sayesinde bu vizyonu rahatlıkla omuzlayabilecek ve bu bağlamda önden giden bir ülke olmaya sahip bir ülkedir.”

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, “Enerji Birliği Kongresi Türkiye Kafkaslar Ortadoğu balkanlar ve Orta Asya ülkeleri için hayati öneme sahiptir. Türk birliği teşkilatının üyelerinin yer aldığı bu güzergâh ipek yolu olarak bilinmektedir. Bu noktadan hareketle bu güzergahın önemi hala hayatiyetini koruyor. Özellikle doğalgaz petrol gibi insanlığın çok önemli ihtiyacı olan ürünlerin herhangi bir silah olarak kullanılması insanlık değerlerine aykırıdır. Rusya Ukrayna krizi bu noktada herhangi bir etik değerin gözetilmediğini görüyoruz. Dünya huzurunu sağlamakla görevli olan BM de bu görevini yapmaktan aciz hale gelmiştir. Bu şartlar altında bize düşen görev enerji çeşitliliğini arttırmak ve yenilenebilir temiz enerji kaynaklarını daha çok üretmek, orta ve uzun vadede bölgemizde Türk devleti teşkilatının yer aldığı güzergahta yeni enerji projelerin eimza atmak olacaktır. Bu çerçevede TANAP, TAP projesi önemli bir projedir. Sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da enerji güvenliğine katkı sağlayan ciddi bir projedir.

Lojistik açısından da uzak Doğudan başlayıp Avrupa’nın kuzeyine kadar uzanan orta koridor dediğimiz koridor yine en uygun en strarejist koridordur. Türkiye olarak Marmara ile Batı Tiflis Kar ile bu koridoru Hazar’a kadar bütün güzergahını tamamladık. Hazar geçişiyle beraber Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan’a ve bir koldan da Çin’e uzanan bu güzergâh artık gelecekte hem ticaretin hem de enerjinin ana güzergahı olmaya devam edecektir.” dedi.” dedi.