İlk önce Bitcoin ile başlayan ve daha sonra altcoinler ile devam eden Coin furyası, kısa yoldan parayı bulmak isteyenlerin umudu oldu. Müslümanlar önce fetvasını arasa da helal olduğuna dair bir fetva çıkmadı. Bu sırada Almanya merkezli kurulan Caizcoin belirdi ve ismi üstünde ‘Caiz’ olduklarını iddia ettiler. Ethereum altyapılı Caizcoin, yatırımcılarına büyük vaatlerde bulunuyor.

Bu konuda bazı kimseler ikna olsa da büyük bir kısım caiz kavramının ve İslam dininin istismar edildiğini söylüyorlar. Diyanet’in kripto para hakkındaki fetvası ‘Caizcoin’ için de geçerliliğini koruyor:

“Kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­paraların kullanımı caiz değildir.”

Caizcoin açıklamasına göre alimlerden ‘İslami finans hukukuna uygun olarak onaylanmıştır’ fetvasını aldıklarını söyleseler de hangi alimlerden aldıklarını belirtmiyorlar.