Dünya Altın Konseyi tarafından yapılan araştırmaya göre merkez bankalarının önemli bir kısmı artan ekonomik risklere dair endişeler sebebiyle önümüzdeki 12 ay içinde altın rezervlerini artırmak istiyor.

Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından yapılan araştırmaya göre merkez bankaları altını bir rezerv varlığı olarak görüyor. Araştırmada önümüzdeki 12 ay içinde merkez bankalarının altın varlıklarını artırmayı planladıkları belirtildi.

Bunun başlıca sebeplerinden birinin gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının olası bir küresel finansal krize yönelik artan endişeleri olduğu değerlendirilirken anket katılımcılarının yüzde 25’inin rezervlerine daha fazla altın eklemek istediği görüldü. Bu oran 2021 yılında yüzde 21’di.

Araştırma uluslararası finansal sistemde öngörüşe değişikliklerin ve rezerv para ekonomilerinde artan ekonomik risklere dair endişelerin de öne çıkan faktörler olduğunu gösteriyor.

Artan enflasyona ek olarak sıkılaşmacı para politikaları ve Rusya’nın Ukrayna işgalinin tedarik zincirlerini daha fazla bozulmasına ve jeopolitik belirsizliklere neden olması örnek gösterilebilir.

“Ne kadar süreceğini bilmiyoruz”

“Jeopolitik durum şu anda çok daha dengesiz ve bu durumun daha ne kadar süreceğini bilmiyoruz” diyen WGC Merkez Bankaları Başkanı Shaokai Fan, “Bu süreçte yaşanan şey altının güvenli liman karakteristiğini ortaya koyması oldu. Bu merkez bankalarının göz önünde bulundurduğu bir husus” değerlendirmesinde bulundu.

Gelişen ülkelerin merkez bankalarının altının uluslararası finans sistemindeki geleceği ile ilgili iyimser olduklarını söyleyen Fan dolar içinse temkinli olduklarına vurgu yaptı.

Anket sonuçlarına göre katılımcıların büyük bir kısmı altının değer saklama aracı ve kriz zamanlarında iyi performans gösterme özellikleri sayesinde toplam rezervlerdeki oranının önümüzdeki yıllarda artmasını bekliyorlar.