“Serbest piyasa ekonomisi”ni âdeta “nass” kabul edip ödün vermemek adına elinden geleni yapan devletin bu politikası sebebiyle memleketimizde her türlü manipülasyon yapılabiliyor. Son günlerde en temel gıda maddesi olan ekmek üzerinden de manipülasyon kokuları yükseliyor.

Daha önce şeker, patates, soğan ve diğer önemli gıda maddelerinde stokçuluk yapmak suretiyle fiyatlar yükseltilmişti. Bugün de un üzerinden benzer bir senaryo ile karşı karşıyayız.

Stokçuluk sebebiyle un fiyatları yükselirken, acil tedbir alınması gereken bu hayatî konuda devlet derin uykusuna devam etmeyi tercih ediyor. Başta Sözcü olmak üzere bazı yayın kuruluşları da haberleriyle meseleyi köpürtüyor. Yeni resmî bir karar olmamasına rağmen Sözcü, geçtiğimiz ay düzenleme yapılan ekmek fiyatlarında yüzde 100’e varan artışların gelebileceğine yönelik manipülatif bir habere imza attı.

Sözcü gazetesinin haberine göre; Türkiye Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası (TEÜS) Genel Başkanı Cihan Kolivar, yüksek maliyetler nedeniyle fırınların 10 güne kadar kepenk kapatmaya başlayacaklarını söyledi. Kolivar, İstanbul'da bazı fırınların 3-4 TL aralığında ekmek satacaklarını belirtti.

Yüksek maliyetlerin un fiyatlarını da vurduğu söylenen haberde, fırınların 10 güne kadar kepenk kapatmaya başlayacakları, 50 kilogramlık un çuvalının fiyatının son 2 haftada 200 TL'den 360 TL'ye çıktığı söylendi. Kolivar, fırınların un alamamaya başladığını ve böyle giderse ekmek üretiminin büyük riske gireceğini anlattı. Kolivar, bugünden itibaren İstanbul'da bazı fırınların 3-4 TL aralığında ekmek satmaya başlayacaklarını ifade etti.

Haberde Kolivar’ın “Pazar günü için 305 TL'ye un aldık, pazartesi için 360 TL istediler” dediği belirtilirken Kılıçdaroğlu’ndan yardım talebinde bulunduğu ifade edildi.