Yaşanan küresel enflasyon krizini merkez bankaları agresif faiz artışları ile çözmeye çalışırken, Fed‘in hem parasal sıkılaşma uyguladığı hem de faizleri artırdığı gözlendi.

ABD Merkez Bankası (Fed), faizleri 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltmişti. Son 30 yılın en büyük faiz artırımına giden ABD Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için yine faiz artırımına gideceğinin sinyalini de vermişti.

“Enflasyon kontrolden çıktı”

Societe Generale stratejisti Manish Kabra, Bloomberg ile röportaj yaptı. Kabra, Fed’in her zamankinden daha agresif davranması gerektiğini belirterek, enflasyonun kontrolden çıktığının altını çizdi.

“Çok fazla endişe var, zayıf verilere rağmen faizler geliyor”

Manish Kabra, “Genel resme baktığımızda ABD’de ekonomi politikalarının temkinli olduğunu ve hisse piyasasında aşağı yönlü hareketin hakim olduğunu görüyoruz, çok fazla endişe var. ABD’de aynı anda iki farklı şey oluyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) küresel döngü yavaşladıkça zayıf gelen verilere rağmen faiz artırımlarına devam ediyor” dedi.

Kabra, Fed’in çok daha agresif olması gerektiğini belirtirken, “Enflasyon kontrolden çıkıyor, döngünün sonlarına yaklaştık, ABD tahvil getirilerinde tarihin en hızlı artışı gerçekleşti” dedi. Fed’in 28 yıl sonra yaptığı ilk faiz artırımının ardından getiri eğrisinin terse dönüşünü ‘oldukça sıradışı’ olarak tanımlayan Kabra, “Hisse senetlerinde bu seviyeler hiç görülmemişti” ifadelerini kullandı.