Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, piyasada fiyat istikrarının sağlanabilmesi ve esnafın korunması için Perakende Yasası'nda değişiklik yapılması çağrısında bulunarak, "Haksız rekabet önlenerek piyasadaki aktör sayısının artması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, "esnafın büyük işletmelerle mücadelesinin sürdüğü" görüşünü dile getirdi.

Bu marketlerin su, deterjan, yağ gibi ürünlerde "fiyat birlikteliği" yaptığını iddia eden Palandöken, bunun da piyasada fiyatların artmasına sebep olduğunu vurguladı.

Palandöken, zincir marketlerin sattıkları ürünlere sınırlama getirilmesinin şart olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti:

“Zincir marketlerde cep telefonu, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri gibi yüksek meblağlı ve garanti kapsamına alınması gereken ürünlerin bile satışı var. Bu ürünlerin bakımı, servisi olup olmadığı, yabancı menşeli olup olmadığı kontrol edilmiyor. Çoğunlukla piyasada rağbet görmeyen ve düşük kaliteli ürünler satılıyor. Bu ürünler arızalandığında tüketiciler muhatap bulamadığı gibi garanti servisine ulaşamayan ya da ulaştığı halde istediği geri dönüşü alamayan çok sayıda tüketici var. Bu tarz durumlarda zincir marketler konunun muhatabı olmadığı gibi sorunun çözümü noktasında da işlevsiz kalıyor. Sattığı ürüne sahip çıkamayanlar o ürünü satmamalı. Hem tüketicinin mağdur olmaması hem de piyasanın dengesinin korunması için Perakende Yasası'nda yapılacak değişiklikle zincir marketler yalnızca gıda ürünlerini satabilmeli.”