Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık televizyonlardaki gündüz kuşağı programlarının tümünün, aynı anda durdurulması gerektiğini söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi veren ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yanık, bakanlığının annelik sendromu yaşadığını, her derdi olanın bakanlığına müracaat ettiğini kaydetti. Bundan sonra TV’lerde aile dostu yapımların destekleneceğini ifâde eden Yanık şu mesajları verdi:

Ömür ortalama 78 yaşına yükseldi. Bunun sonucu yaşlanmanın etkileri daha fazla görünür oldu. Buna karşılık doğurganlık oranı yüzde 1,7’ye kadar düştü. 50 yıl önce bu durumun tam tersi söz konusuydu.

“Değer üretmeliyiz”

Yaşlıların, ömürlerinin sonuna kadar üretmeye devam etmesi, kendi kendilerini idare etmeleri gerekiyor. Üretimi sadece madde üretimi olarak düşünmemeli, değer üretimi de önemli. Huzur evleri yaşlıların terk edildiği yerler olmamalı. Kaliteyi sürekli yükseltiyoruz. Yaşlıları aktif tutmamız gerekiyor.

Huzur evlerinde sağlık hizmetlerinin daha iyi hale gelmesi için Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz.

Sığınmacıların doğum oranlarının yüksekliği bizim açımızdan tehdit oluşturmuyor. Geriye dönüş başladı. Bu tür sorunlar sürekli gündemde tutuluyor. 1990’lı yıllarda Kürt nüfusun doğurganlığı gündeme getirilirdi. Bu tür görüşlerin arkasında ideolojik temel var. Bunların gerçek olmadığı ortaya çıktı.

160 bin çocuğa destek veriliyor

160 bin çocuğa sosyal, ekonomik destek sağlıyoruz. Çocukların ailelerinin yanında yaşamlarına devam etmelerine olanak veriyoruz. Bu, çocukların geleceği açısından önemli. Ayrıca aile eğitimi ve aile danışmanlığını sürdürüyoruz. Kadına yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bireylerle ilgili yaptığımız her çalışma aileyi destekleyen çalışma.

Eğitim seviyesi yükseldikçe çocuk sayısı azalıyor. Ancak 2016 yılında yapılan bir araştırma var. Gelir ve eğitim düzeyi yüksek ailelerin 4 çocuk isteği öne çıktı. Sorun, bakım destek mekanizmalarında. Kreş ve bakım merkezi konusunda çalışmalarımızı hızlandıracağız.

“Gündüz kuşağı programlarından biz de rahatsızız”

Gündüz kuşağı programlarından biz de rahatsızız. Mevzuattan kaynaklanan yetkilerimizin tamamını kullanıyoruz. Kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz. Reyting yarışının sonu yok. RTÜK’le birlikte çalışıyoruz. Karşımıza hep reklam pastası çıkarılıyor. Bunun için bütün televizyon kanallarının birlikte hareket etmesi gerekiyor. Hepsi aynı anda bu programlardan vazgeçerse herkes eşit hale gelir. Reklam pastası için de bu geçerli olur. Biz önümüzdeki dönemde “aile dostu” yapımları destekleyeceğiz. Bu konuda RTÜK’le çalışmamız sürüyor.

Çocukların zararlı alışkanlıklardan korunması için çok açık düzenlemeler var. Ancak ailenin korunması çalışmaları, uzun süre özgürlüklere, yaşam biçimine müdahale engeliyle karşılaştı. 85 milyonun iyiliği de kötülüğü de bulaşıcı. Örneğin kadına yönelik şiddetin yüzde 70-75’inin nedeni alkoliklik. Bunu konuşmaya başlayınca farklı bir tepkiyle karşılaşıyoruz.

Yanık, “Eşcinsel vatandaşlarımızın korunması da bizim görevimiz.” diyene kadar iyi gidiyordu. Yanık şöyle devam etti: “Eşcinselliğin teşvik edilmesi ayrı bir durum. Normal bir durum gibi gösterilmesi doğru değil. Dünyada yoğun bir LGBT propagandası yürütülüyor. Arkasında büyük bir lobi desteği var. LGBT dayatmasına göz yumamayız.”

“Akran zorbalığı”

“Akran zorbalığı son günlerde sıkça karşımıza gelen bir konu. Üzerinde çalışıyoruz. Mart ayı sonuna doğru “çocuk şurası” yapacağız. Akran zorbalığı nedir? Aileler bunu nasıl ayırt edecek? Bu konuda farkındalık oluşturacağız. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı ile de temas halinde olacağız.”

SMA’lı çocuklarla alakalı açıklamalar

SMA’lı çocuklarda erken tanı önemli. Sağlık Bakanlığı hem evlenecek çiftlerin taranması, gebelik dönemi için erken tanı çalışması başlattı. SMA’lı çocukların tedavisi için yanlış bir tartışma yürüyor. Tedavilerde ücret maliyet kısıtlaması yok. Önemli olan ilgili ilacın tedavi ettiğinin onaylanması. İlacın onay süreci tamamlanmışsa hiçbir sorun yok. Ama bazı ilaçlarda hastalar denek olarak kullanılıyor ve büyük paralar isteniyor. Sorun bu ilaçlarda.