Göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi sonucu oluşan katarakt hastalığı, birçok sebeple ortaya çıkabiliyor. Türkiye'de genellikle yaşlılarda görülen ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan katarakt; dünya genelinde yaş faktörünün yanı sıra yetersiz beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma, göz travmaları gibi sebeplerle yaygın biçimde görülüyor. Özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde teknik ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle milyonlarca insan ameliyat olamadığı için görme yeteneğini kaybediyor ve yaşamını başkalarına bağımlı bir şekilde sürdürüyor.

Toplam ameliyat sayısı 157 bine ulaştı

Katarakt hastalığı nedeniyle görme engeli bulunan insanlara 2007 yılından bu yana ameliyat desteği sağlayan İHH İnsani Yardım Vakfı,  2021 yılında yaptırdığı ameliyatlarla 17 bin 200 kişinin yeniden görmesine vesile oldu. Ameliyatlar, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Suriye, Mali, Nijer ve Etiyopya’da yapıldı. Katarakt projesiyle ayrıca, bölgedeki doktor ve sağlık çalışanları da Türkiye’den gelen doktorların bilgi ve tecrübelerinden istifade etme imkânı buluyor. 2021 yılındaki ameliyatlarla birlikte, İHH’nın 19 ülkede yaptırdığı ameliyat sayısı 157 bine, saha taraması ise 797 bin 323’e ulaştı.

2022’de 20 bin ameliyat hedefi

İHH İnsani Yardım Vakfı, 2022 yılında da 20 bin ameliyat gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Destek olmak için

İHH’nın Asya ve Afrika’daki katarakt çalışmalarına destek olmak için tüm operatörlerden KATARAKT yazıp 3072’ye SMS gönderebilir, projeye 5 TL katkıda bulunabilirsiniz. Daha fazla bağış yapmak isteyenler ise İHH’nın internet sitesi ve banka hesapları yoluyla da yine KATARAKT koduyla bu ameliyatlara destek verebiliyor. Bir ameliyat masrafının tamamını karşılamak isteyen hayırseverler ise 850 liraya bir insanın yeniden görmesine vesile olabiliyor.