İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, "Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği" iddiasıyla açılan davada savcı Nisan ayındaki mütalaasını yineledi. Savcı, İmamoğlu’na 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası verilmesini ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) "siyasi yasak" içeren 53. maddesinin de uygulanmasını istedi. Bir sonraki duruşma 14 Aralık'ta görülecek.

Duruşmanın ardından konuşan İmamoğlu "Aldığım bilgiye göre, hâkim benim sözlerimin muhatabının (İçişleri Bakanı Süleyman) Soylu olduğunu dile getirmiştir. Bu ısrarlı tarife rağmen savcının en üst noktadan cezayla ilgili mütalaa bildirmesi şaşırtıcı ve üzücüdür" dedi.

Duruşma İstanbul Kartal'daki Anadolu Adliyesi'nde görüldü.

Duruşmaya katılmak isteyen bazı CHP milletvekilleriyle çok sayıda partili de Adliyesi'ye gitti.

Hâkim, İmamoğlu’nun avukatlarının diğer tanıklar Necati Özkan ve Murat Ongun’un dinlenmesi talebini reddetti.

İmamoğlu'nun avukatları reddi hâkim talebinde bulundu.

Hâkim, bu talebin mahkemeyi uzatmaya yönelik olduğunu söyleyerek reddetti.

Savcı, Nisan ayındaki mütalaasını yineleyerek İmamoğlu’na hapis cezası verilmesini ve İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) "siyasi yasak" içeren 53. maddesinin de uygulanmasını istedi.

Hâkim, duruşmayı 14 Aralık’a erteledi.

“Soylu’ya karşı söylendi”

İmamoğlu’nun avukatlarından ve CHP Parti Meclisi üyesi Gökhan Günaydın, duruşmada yaşananlarla alakalı olarak “Ekrem İmamoğlu, Üsküdar’daki Fethi Paşa Korusu’nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Ahmağa sesleniyorum” sözlerine ilişkin soru üzerine, “Ben lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adama mı diye” demişti. Bu soruyu yönelten ve duruşmada tanık olarak dinlenen FOX TV muhabiri Gülşah İnce’ye, sanık müdafii olarak şu soruyu sordum: ‘Bu söz kime söylendi?’ Hâkim, ‘Bu sorunun Süleyman Soylu’ya karşı söylendiği açık. Bu soruya ne gerek var’ diye itiraz etti. "Bunun davanın temeli olduğunu, bu sözlerin YSK üyelerine söylendiği iddiasıyla davanın açıldığını söyleyerek, hâkimin sözlerinin kayda geçirilmesini talep ettim. Hâkim önce kayda geçirilmesini istemedi, sonra bu sözlerini tutanağa geçirdi. Bu sözlerin Süleyman Soylu ile Ekrem İmamoğlu arasında olduğunu kendi beyanıyla teyit etmiş oldu.” ifadelerini kullanarak İmamoğlu’na davanın Süleyman Soylu’ya söylediği bu söz sebebiyle açıldığını iddia etti.

“31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır”

"'Hukuk Cambazları'na cevap..." ifadesiyle video paylaşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret suçlamasıyla açılan dava hakkında konuştu.

Ekrem İmamoğlu'nun "31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır" sözlerini dinleten Soylu, "Hukuku bilen, siyasetle uğraşmış, az çok siyaset haberleri izlemiş herkes bilir ki, ülkemizdeki seçim süreci hakimlerden oluşan Yüksek Seçim Kurulu tarafından yürütülür. Seçimlerle ilgili her türlü kararı onlar alır. Seçimin iptaline de yine Yüksek Seçim Kurulu karar verdiği için sarf edilen bu sözün muhatabı da onlardır ve doğal olarak mesele yargıya taşındı" dedi ve davanın asıl açılma sebebinin bu sözler olduğunu, CHP'lilerin her zamanki gibi meseleyi çarpıttığını belirtti.