Döviz kurunun yükselmesiyle yayınevleri çok zor günler geçiriyor. Maalesef kitap kâğıdı hâlâ yurtdışından ithal ediliyor. Yayınevleri kâğıt ithalatçısı firmalara mahkûmlar. Bir yandan döviz kuru artıyor, bir yandan da kâğıtçılar döviz cinsinden kâğıda zam yapıyor. Geçen ay topu 900 Euro olan kâğıdın bugün topu 1300 Euro olmuş.

İşte bu ahval içinde yayınevleri yeni eserler neşretmeye çalışıyor. Bunlardan biri de Şâmil Yayınları. Yayınevi en son, 28 Şubat döneminde Bandırma Cezaevi'nde beraber kaldığımız Kâzım Albayrak'ın çalışmasını yayımladı.

Kâzım ağabey 1987 yılından Giritli Sırrı Paşa'nın "İlm-i Kelâmın Özü" adlı eserini muhtasar olarak yayımlamış. Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu Albayrak'a eserini tamamını neşretmesini söyleyince çalışmalara başlayan Kâzım ağabey 28 Şubat darbesi ve onun neticesi cezaevi sürecinde çalışması akâmete uğramıştı. Cezaevi sonrası eser üzerinde çalışmalarına tekrar başlamıştı.

Kitabı elime aldığımda "beklediğime değdi" dedim. 600 sayfalık çalışma büyük bir emek mahsulü. Kâzım ağabeyin yaptığı şerhlerle Giritli Sırrı Paşa'nın "İlm-i Kelâmın Özü" âdeta bambaşka bir eser olmuş.

Osmanlı'nın velûd paşalarından Giritli Sırrı Paşa eserini şu şekilde tanıtıyor: "Bu eser İslâm akaidinin Kur'an âyetleri, nebevî hadîsler, icmâ-i ümmet, müctehid imamların sözleri ve büyük müfessirlerin eserleri ile sabit olduğunu hakimane bir surette şerh ve izah eder... itirazcıların akaidimiz hakkında zan ve tereddütlerinin giderilmesine yönelik kuvvetli aklî ve naklî deliller ile hakikati ortaya koyar."

Kâzım ağabey Büyük Doğu-İbda külliyatından düştüğü notlarla Giritli Sırrı Paşa'nın eserini günümüz meselelerine cevap verir hâle getirmiş.

Bu hususta Kâzım ağabey şunları söylüyor: "Ehl-i Sünnet'in görüşlerini ve ona muhalif olan fırkaların temelsizliğini aklî ve naklî kesin delillerle ispat" etme gayretindeki kitap, günümüzde sıkça dile getirilen reform tartışmalarına da bir eleştiri olarak yaklaşmakta, asıl olanın kelâmın Ehl-i Sünnet çerçevesinde günümüze döndürülmesi, günümüz meselelerine cevap vermesidir görüşüne dayanmakta ve okuyucuya bu yönde yeni açılımlar sağlamakta.

Bu eser vesilesiyle davet ettiği mevzulara da temas ederken, ilm-i kelâmın günümüz meselelerine cevap verir niteliğini her fasıl sonunda işleyerek dinamik planda gösterdik."

Çalışmanın giriş kısmında Giritli Sırrı Paşa'nın hayatı, kişiliği ve eserlerine yer veriliyor. Ayrıca çağımızın meselelerine sistem bütünlüğünde cevaplar ve çözümler sunmak gerektiği dile getiriliyor. Kelâm, fıkıh ve diğer İslâmî ilimlerin yeri ve rolüne dikkat çekilerek, dünden bugüne gerek İslâm adına gerekse İslâm'a karşıtlık doğrultusunda ortaya çıkan felsefi akımlara, görüşlere bir cevap niteliği taşıyor. Akaid ile kelâm farkı, fıkıh ile fıkıh ilmi farkı, İslâmî ilimler, sapkın hareketler gibi konular çeşitli yönleriyle ele alınıyor.

Kâzım ağabeyin çalışması, Şâmil Yayınevi'nin Giritli Sırrı Paşa Külliyatı projesi kapsamında neşredildi. Yayınevi Giritli Sırrı Paşa'nın "Ruh" risâlesini de geçtiğimiz Ramazan ayında neşretmişti. Her şeye rağmen kültürümüzü ayakta tutmaya çalışanları maddî ve mânevî desteklemek üzerimize bir borçtur!