Körfez ülkeleri arasında uzun yıllardır müttefik olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ilişkilerde, ekonomik çıkarlar başta olmak üzere farklı sebeplerden dolayı çatlaklar meydana geliyor.

Suudi Arabistan'dan Prens Muhammed bin Selman'ın veliaht makamına çıktığı 2017 yılından beri Yemen başta olmak üzere Suriye ve Libya krizleri gibi bölgesel müdahaleleriyle öne çıkan Körfez'in önemli iki müttefiki Riyad ve Abu Dabi, bugüne kadar ortak hareket edip Katar gibi tehdit kabul ettikleri komşu ülkelerine ablukalar uyguladı.

Ancak her iki ülke arasında son dönemlerde özellikle ekonomik çıkarların örtüşmemesi ve bu alanda yaşanan rekabet nedeniyle çekişmeler yaşanıyor.

Abu Dabi ve Riyad arasındaki anlaşmazlıkların başında, 2 Temmuz'da yapılan ve iki gün süren toplantılarda üretim politikası nedeniyle iki ülkenin herhangi bir anlaşmaya varılmaması yer alıyor.

Suudi Arabistan ve Rusya, Mart 2020'de alınan ve Nisan ayında bitecek anlaşmanın 2022'nin sonuna kadar uzatılmasını isterken, BAE kendisine haksızlık yapıldığını öne sürerek, üretim kotasının az olmasından yakınıp mevcut şartlarda anlaşmayı reddediyor.

Uçak seferlerini askıya aldı

Komşu ülkeler arasında petrol üretimi kotası hakkında yaşanan anlaşmazlıklar sırasında Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) gerekçe göstererek ani bir şekilde BAE'ye tüm uçak seferlerini askıya aldı.

Ayrıca BAE'deki Suud şirketler ofislerini 2024'e kadar krallığa taşımaması halinde yaptırım uygulanacak.