Tüm dikkatler Afganistan’a dönmüşken Türkiye’nin yakın çevresinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Sözde dostane tavırlarına mukabil Türkiye ile derin bir çatışma içinde olan Rusya, Libya, Dağlık Karabağ ve Suriye’de Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya yönelik adımlar atmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde silah sevkiyatı yapıp Ermenistan ordusunu kuvvetlendirme teşebbüsünde bulunan Rusya, Ağustos ayı içerisinde İdlib’de de saldırgan bir tavır sergilemeye başladı.

Gazeteci-Yazar Ardan Zentürk de, Youtube kanalından yayınladığı bir videoda Rusya’nın Suriye’de yeni bir oyun peşinde olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Türkiye’nin sadece ABD’yle değil Rusya ile de önemli sorunları olduğunu belirten Zentürk, Ukrayna’da yapılan ve Türkiye’nin de katıldığı Kırım Platformu Zirvesi’ne iştirak eden ülkelerin Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova tarafından diplomatik bir dille tehdit ettiğini ifade etti. Dağlık Karabağ meselesinin yanı sıra Kırım meselesinde de Türkiye’nin Rusya ile derin ayrılıkları olduğuna dikkat çeken Zentürk, ne Rusya ne de ABD ile ilişkileri çatışma-işbirliği esasına göre ayrı ayrı ele almanın bir sonuç doğurmadığını söyledi ve, “Tüm güçlere eşit mesafede duran bir Türkiye’nin olması gereken bir dönemden geçiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ardan Zentürk

İdlib üzerinden çok büyük bir felaketin geldiği konusunda ikazda bulunan Zentürk, Türk medyasında haber olmamasına rağmen Rusya-İran-Esad konsorsiyumunun Türkiye’nin başına büyük bir dert açmaya hazırlandığını ve bunun Türkiye’deki 4 milyon Suriyeli sığınmacıya bir 4 milyonun daha eklenmesi riskini taşıdığını dile getiriyor. 5 Mart 2020’de varılan mutabakata rağmen çatışmasızlık bölgesinde yaklaşık 10 gündür Rusların hava saldırısı düzenlediğini, hava saldırılarının ardından ise rejim güçlerinin top ve füze atışlarının geldiğini belirten Zentürk, vurulan bölgelerden 200 bin sığınmacının kuzeye doğru hareketlendiğini ifade etti.

Türkiye’nin bu hadiselerin yaşanması beklemesine rağmen ses çıkarmadığını söyleyen Zentürk, yeni bir göç dalgası daha yaşanırsa, Türkiye’nin tüm sınırlarını açıp sığınmacıları Avrupa’ya göndermesi gerektiğini ifade etti.

Zentürk son olarak Türkiye’nin Irak’ta yaptığı operasyonların Birleşmiş Milletler’de sivil katliamı olarak tartışmaya açılması için hazırlık yapıldığı uyarısında da bulundu.