SOHR tarafından bugün yapılan açıklamada, “İran Devrim Muhafızları’na bağlı milislerin Meyadin şehrindeki mahalleleri ele geçirmesi ve İranlı milislerin sivilleri canlı kalkan olarak kullanması nedeniyle siviller korku yaşıyor” denildi.

SOHR’un 8 Temmuz tarihli açıklamasında, İran Devrim Muhafızları’nın Deyr-i Zor’un doğusundaki şehirde çok sayıda eve el koyduğunu bildirmişti.

İranlı milisler, bu evlerde oturanları en geç 48 saat içinde evlerini tahliye etmeleri konusunda bilgilendirdi.

Milislerce ele geçirilen evlerin yakınlarında yaşayanlar ise, İranlı milisler tarafından canlı kalkan olarak kullanılacakları korkusuyla bölgeyi terk etti.

Bölge halkı, İranlı milislerin ele geçirdikleri evleri silah ve mühimmat deposuna dönüştürerek, İsrail ve Uluslararası Koalisyon’un hava saldırılarına neden olacağı yönünde de endişeli.

SOHR’un sitesinde dün yer alan açıklamada, “İran Devrim Muhafızları milisleri, İran yapımı füzeleri Meyadin yakınlarındaki Asar eş-Şible’deki deposundan kapalı bir minibüsle transfer etti” ifadeleri kullanıldı.

İran’a bağlı milisler, Fırat Nehri’nin batısındaki Deyr-i Zor kırsalında, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ise Fırat’ın doğusunda konuşlanmış durumda.

Deyr-i Zor’da İran milislerine bağlı unsurların çeşitli milletlerden olmak üzere yaklaşık 15 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.

Irak, Afgan, Pakistan ve Lübnan’dan gelen unsurlar, Meyadin’den geçen, Ebu Kemal ve Deyr-i Zor arasında yoğunlaşıyor.

Şarkul Avsat