2021 Aukus paktı, ABD-İngiltere-Avustralya'nın Hint-Pasifik bölgesindeki Çin tehdidine karşı koymayı amaçlıyor. Çin, bu anlaşmayı "son derece sorumsuzca" şeklinde niteliyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Avustralyalı ve ABD'li mevkidaşlarıyla yeni bir savunma anlaşmasının önemli ayrıntılarını görüşmek üzere Kaliforniya'ya uçacak. ABD Başkanı Joe Biden ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile yapılacak görüşmede, Avustralya'ya nükleer enerjiyle çalışan denizaltı tedariki konusunda anlaşmaya varılması bekleniyor.

San Diego'daki görüşmeler öncesinde konuşan Sunak, "küresel ittifaklar en büyük güç ve güvenlik kaynağımız" şeklinde konuştu.

Sunak, Başbakan olarak ABD'ye ilk ziyareti olan gezi sırasında, Birleşik Krallık'ın, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra güncellenen yeni entegre savunma ve dış politika vizyonunu da açıklayacak.

Aukus (Avustralya-BK-ABD) paktının teferruatlarını masaya yatırma planı, Batı ile Çin arasındaki gerilimin arttığı bir döneme denk geldi. 

Downing Street kısa süre önce "Çin Komünist Partisi'nin giderek daha endişeli davranmasından" dem vururken  geçen ay MI6'nın eski başkanı Birleşik Krallık'ın Çin'in küresel güvenliğe yönelik meydan okumalarının oluşturduğu tehdide artık "uyanması" gerektiğini söylemişti.

Anlaşma, Avustralya'nın ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan ve Rusya'dan sonra dünyada nükleer enerjili denizaltıları işleten yedinci ülke olmasını sağlayacak.

Plan, nükleer denizaltıların Güney Avustralya'nın Adelaide kentinde inşa edilmesi ve Birleşik Krallık ile ABD'nin üretim için teknoloji konusunda danışmanlık sağlaması yönünde.

Anlaşma, denizaltılara ek olarak, istihbarat ve kuantum teknolojisinden seyir füzelerinin edinilmesine kadar uzanan alanlarda üç ülke arasında bilgi ve teknoloji alışverişini taahhüt ediyor.