İlk kez 2016 yılında duyurulan ve o günden bu yana geliştirilmekte olan TF-X [Deneysel Türk Savaş Uçağı], Türkiye tarafından, havadan karaya özelliğiyle beraber havadan havaya yeteneklere odaklanan ilk 5. nesil çift motorlu gizli savaş jeti olması öngörülüyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) CEO'su Temel Kotil, bu ay Pakistanlı bir televizyon kanalına verdiği röportajda, projenin Pakistan ile ortaklaşa geliştirildiğini açıkladı.

Kotil ayrıca, TUSAŞ'ın bazı operasyonlarının iki ülke arasında savunma sanayiinde işbirliğini geliştirme ve ilerletme faaliyetleri kapsamında bu yıl Pakistan'a taşınacağını duyurdu.

Bazıları tarafından 'İslam dünyasının ilk savaş uçağı [jeti]’ olarak adlandırılan ortak projenin, eski savaş jeti filolarının yerini alarak hem Ankara hem de İslamabad'a fayda sağlayacağı tahmin ediliyor. Türkiye'ye gelince, son birkaç yıldır yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle savaş jetini tamamen kendi başına geliştiremediği bildiriliyor.

Pakistan'ın Azm Projesi kapsamında kendi yerli 5. nesil savaş jeti projesine sahip olmasına rağmen, eskiyen F-16 ve Mirage III savaş jetlerini değiştirmenin yanı sıra projesinde zorlukları da aşmayı hedefliyor.