MIT, Harvard ve Montreal üniversitelerinden üç araştırmacı, yayınladıkları makalede pazarlama şirketlerinin rüyalara reklamlar yerleştireceğini açıkladı. Son 3 yılda bu alana yatırım yapan şirketlerin oranının %77 olduğu bildirildi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte şirketlerin insanlar hakkında bilgi edinmesi kolaylaşırken, toplanan bu bilgiler reklam platformlarına satılıyor. Reklam platformları ise bu bilgilerden faydalanarak başka şirketlerden aldıkları reklamları tam hedefine ulaşacak şekilde kullanıcılara özel gösteriyor. Gösterdiği reklama göre de şirketten para alıyor. Reklamı veren şirket, bu reklamlar sayesinde insanların alakasını çekerek alışveriş yapmaları sayesinde para kazanıyor. Özellikle Facebook, Google vb. sosyal ağların gerek insanların konuştuklarının dinlenmesi gerekse de ilgi alanlarını tesbit ederek reklamlar sunduğu malûm.

Fakat Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile Harvard ve Montreal üniversitelerinden üç araştırmacının yaptığı çalışma, zihin kontrol yöntemlerinin reklam endüstrisinde kullanılmak suretiyle fâş olduğunu ortaya çıkarmış bulunuyor. Araştırmacıların, pazarlama şirketlerinin insanların rüyalarına reklamlar yerleştirebileceğini açıklaması da zihin kontrolü istikametinde elde edilen teknolojilerin reklam şirketlerinin eline kadar düştüğünü gösteriyor.

Aeon isimli dergide yayınlanan makalede, pazarlamacıların %77’si, son 3 yıl içinde ‘rüya reklamcılığı’ teknolojisine geçmeyi planladığı, şirketler uyku ve rüya korsanlığı yoluyla satın alma davranışını değiştirmenin ve yönlendirmenin yeni yolunu açıkça test ettiği belirtiliyor.

Zihne müdahale tekniklerini kullanan şirketler, uykudan önce hedef kişiye kullandıkları telefondan beri verilen telkin sayesinde uyku sırasında reklamını yaptıkları ürünü rüyaya yerleştirmeyi hedefliyor. Araştırmacılar, “bilimkurgu”nun konusu olan şeylerin gerçeğe dönüştüğünü belirtirken insanlığın şüpheli bir zeminde olduğunu söylüyor.

Makalede, rüya korsanlığı girişimine dair yaşanan bir örneği de paylaşılıyor: ABD merkezli içecek firması Molson Coors, rüya kuluçkası olarak bilinen ‘rüya inkübasyonu-rüyaya müdahale’ teknolojisini alkollü ürün satışı için kullanmaya çalıştı. 7 Şubat 2021 tarihinde, Super Bowl (Amerikan futbol ligi finali) öncesinde şirket, tüketicilerin rüyalarına girmeyi denediği ‘hedefli rüya inkübasyonu’ adlı bir çalışma tasarladı ve deneye katılacak kişilere bedava içecek vaat etti ve elde ettiği sonuçlar üzerinden bu çalışma için ciddi bir deney gerçekleştirmiş oldu.

Haber-yorum