Haiti'de, hafta başından bu yana akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin ve ekonomideki kötüye gidişin protesto edildiği gösterilerde kamu binaları ve özel mülkler yağmalandı.

BBC'nin haberine göre, Haiti Adalet Bakanı Berto Dorce, protestolar sırasında mülke yönelik yağmalamaların arkasındakileri belirleyip cezalandırma sözü verdi.

Ekonomik gidişatın kamuoyunda yol açtığı memnuniyetsizlik ülkeyi son yılların en büyük ulusal gösterilerine sürükledi.

Başkent Port-au-Prince'de göstericiler barikatlar kurarak ve lastik yakarak yolları kapatırken ülkenin bazı noktalarında kamu binaları ve özel mülk yağmalandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Programı Ofisi de hafta içinde zarar gören binalar arasındaydı.

Toplumun önde gelen liderleri günlerdir devam eden protestolarda şiddet olaylarının artmasının ardından sükûnet çağrısı yaptı.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışa yönelik protestolar, hükümetin 11 Eylül Pazar günü petrol yardımlarını kestiğini duyurmasının ardından ülke geneline yayılarak şiddetini artırdı.

Gösteriler 14 Eylül'de, başkent Port-au-Prince dışında ülkenin diğer büyük kentlerine yayıldı.

Göstericiler Başbakan Ariel Henry'yi istifaya çağırdı.

Protestocuları destekleyenler ile hükümet yanlısı çeteler arası mücadelenin de mevcut gidişat üzerinde etkisi olduğu biliniyor.

"Barbecue" lakabıyla bilinen Haiti'nin önde gelen çete liderlerinden Jimmy Cherizier, hafta içi Port-au-Prince'te düzenlediği gösteride, "Haiti'nin yoksullarının Başbakan Henry'i görevden alması gerektiğini" söyledi.