Ticaret Bakanı Mehmet Muş Venezuela ziyareti boyunca Devlet Başkanı Nicolas Maduro da dahil olmak üzere üst düzey temaslarda bulundu. Türkiye-Venezuela arasında ticari ve ekonomik ilişkileri artırmaya yönelik mutabakat zaptı imzalandı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Petrol Bakanı Tareck El Aissami’nin de katıldığı bir etkinlikte Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Venezuela Uluslararası Üretken Yatırım Merkezi (CIIP) arasında iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri artırmaya yönelik mutabakat zaptı imzalandı.

Televizyondan canlı yayınlanan etkinlikte, imza töreninin ardından konuşan Maduro, anlaşmanın Venezuela’da endüstriyel kalkınmaya ve ticaretin büyümesine hizmet edeceğini kaydetti.

Maduro: Erdoğan’ı abim gibi görüyorum

Konuşmasına salonda bulunan Türk heyetine hitaben “Selamünaleyküm” diyerek başlayan Maduro, "2017’den bu yana kendisine desteğini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı abisi gibi gördüğünü" söyledi.

“Hedeflerimiz büyük”

Yayından önce Muş ile özel bir toplantı yaptığını belirten Maduro, görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğin ve yatırımların artmasına yönelik önlerine büyük hedefler koyduklarını kaydetti.

Türk yatırımcıları Venezuela’da gıda üretimi, ticaret, sanayi, turizm, enerji ve madencilik gibi sektörlerde yatırım yapmaya çağıran devlet başkanı, ülkesinin petrol, petrokimya ve gaz sektörlerinde de Türkiye ile işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Aynı zamanda kargo hizmeti veren Türk Hava Yolları’nın (THY) doğrudan sefer sayısını haftada dörtten 7’ye çıkarmasının önemine değinen Maduro, “İstanbul’dan THY kargo servisine verilen bir ürün uçakla 12,5 saat sonra Caracas’a ya da Venezuela’dan gemiye yüklenen bir konteyner 25 günde Türkiye’ye ulaşıyor” dedi.

“İki ülke birbirini tamamlıyor”

Canlı yayında konuşan Muş, "Türkiye'nin üretim kapasitesi ve Venezuela'nın zengin doğal kaynakları bize yapabileceğimiz kayda değer bir potansiyel sunuyor. İki ülke ekonomileri birbirini tamamlayıcı niteliktedir” dedi.