Tahran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin katılımıyla üçlü zirve başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi başkanlığında, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'nci toplantısı gerçekleşti.

Toplantının ardından Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Daha sonra da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili bir görüşme gerçekleştiren Erdoğan, dünyanın gözünün çevrildiği görüşmelerden olumlu sonuçlar çıkacağını belirtmişti.

2017 yılında Suriye’deki sorunun çözülmesi için oluşturulan Astana Zirvesi’nde en son Eylül 2019’da bir araya geldiklerini hatırlatarak sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reisi ve Putin ile önümüzdeki dönemde daha sık görüşme fırsatları bulacağını belirtti ve şöyle konuştu:

“Terör örgütleriyle mücadelemiz her daim sürecektir. Türkiye’nin milli güvenliğine kast eden şer odaklarını Suriye’den söküp atmakta kararlıyız. İran ve Rusya’dan teröre karşı mücadelemize destek bekliyoruz.”

PKK ve YPG’nin herkesin ortak meselesi olduğunu belirten Erdoğan, Astana garantörleri olarak bugüne kadar sergilenen işbirliğinin sürdürülerek devam edeceğini ve DEAŞ, PKK, YPG ve diğer tüm terör örgütleri ile mücadelenin kesintisiz olacak sürdürüleceğini açıkladı.

“Suriye halkına yapılacak en büyük iyilik, ülkenin YPG/PKK’dan kurtulmasını sağlamak” diyen Erdoğan, “Bölgemizin geleceğinde bölücü teröre ve uzantılarına yer olmadığının kesin olarak anlaşılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Terör örgütünün sığındığı limanları temizlemenin vakti gelmiştir”

PKK ve YPG’nin aldığı dış destekler ile Suriye’yi böldüğünün ve Türkiye’nin de bunun farkında olduğunun altını çizen Erdoğan, “Türkiye’nin bu terör örgütüne karşı kayıtsız ve hareketsiz kalmasını beklemek mümkün değildir. İran ve Rusya’nın endişelerimizi anladıklarını görüyoruz. Ancak sadece sözler yaralara derman değildir. Tel Rıfat ve Münbiç terör yatağı haline dönüşmüştür. Terör örgütünün sığındığı bu limanları temizlemenin vakti esasen çoktan gelmiştir” ifadelerini kullandı.

“Bu krizi biz çıkarmadık, külfetinin bize yüklenmesi doğru değil”

Öte yandan Erdoğan, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşlerinin de Astana sürecinin önemli gündem maddelerinden biri olacağını sözlerine ekledi.

İdlib’deki sükunetin Astana sürecinin bir sonucu olduğunun altını çizerek sözlerine devam eden Erdoğan, “İdlib’deki ateşkesin ihlal edilmemesi bu bakımdan önemlidir. Özellikle sivil yerlerini hedef alan saldırılar siyasi çözüm süreci baltalıyor. Sizlerin İdlib’deki terör odaklarından kaynaklanan endişelerinizi anlıyoruz. Her türlü tedbiri alıyoruz. Şehitler verme pahasına kararlılıkla sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 3,7 milyon Suriyeli mülteciyi geçici olarak misafir ettiğini hatırlatan Erdoğan, Suriyelilerin topraklarına huzur ve güvenle onurlu görüşünün temin edilmesi gerektiğini söyledi. Terörden temizlenen bölgelere Türkiye’den 500 binden fazla Suriyelinin döndüğünü söyleyen Erdoğan, “Bu krizi biz çıkarmadık, külfetinin de bize yüklenmesi doğru değildir” dedi.

Putin: “Bağımsızlık Suriye için çok önemli”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’de beraber çalışmalarının önemli olduğuna değindi ve “Astana Zirvesi, Suriye’de tamamen çözüm bulana kadar devam etmeli. Ayrıca bizim prensiplerimiz var. Bağımsızlık, Suriye için çok önemli ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürmekte bizim için önemli” dedi.

Batılı ülkelerin Suriye’deki politikalarını eleştirerek sözlerine devam eden Putin, “Suriye halkının kendi inisiyatifiyle karar almasını sağlamamız lazım. Suriyeliler kendi aralarında anlaşmalı. Bağımsız ülkelerin geleceğini kurmak için bazı adımlar atılmalı” ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer ülkelerin Suriye’nin değerlerini çalmaya devam ettiğini ve Suriye’de terör örgütlerinin etkisinin görüldüğünü ifade eden Putin şöyle konuştu:

“Rusya, İran ve Türkiye, Suriye halkına yardım etmek için birçok konuya el atıyor. Mülteciler konusunda da elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”