Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki telefon görüşmesi sona erdi.

CBS muhabiri Steven Portnoy, Beyaz Saray'ın görüşmenin yerel saatle 12.06'da sona erdiği ve yaklaşık 1 saat sürdüğü bilgisini aktardığını belirtti.

Beyaz Saray'tan yapılan açıklamada, görüşmede Rusya-Ukrayna sınırında yükselen gerilimin ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, "Biden, Putin ile Rusya'nın, Ukrayna sınırında artan 'askeri yığılmasını' görüştü" denildi.

'Biden, diplomasiye hazır olduğunu açıkça belirtti'

Açıklamada, "Başkan Biden, Devlet Başkanı Putin'e, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla tam koordinasyon içinde diplomasiye hazır olduğunu, ancak diğer senaryolar için de eşit derecede hazır olduğunu açıkça belirtti" ifadeleri yer aldı.

Biden'ın Ukrayna'daki Amerikan vatandaşlarının güvenliği konusunda Putin ile dolaysız konuştuğu belirtilen açıklamada, iki liderin ayrıca önümüzdeki günlerde irtibat halinde olma konusunda anlaştıkları bilgisi verildi.

Açıklamada, ABD'nin gerilimin yükselmesi durumunda Ukrayna'ya yardımların artırılacağı ifade edildi.

Kremlin: Biden, Putin’le görüşmede Rusya’ya yaptırımları anımsattı

Diğer yandan Kremlin'den yapılan açıklamada, görüşmede Ukrayna geriliminin ele aldığı belirtildi.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Görüşme bir saatten biraz fazla sürdü. Bugünkü görüşme, ABD’li yetkililerin Rusya’nın Ukrayna’ya kaçınılmaz saldırısı iddiasıyla ilgili eşi görülmemiş histeriyi tırmandırdığı bir dönemde geçti. Bunu herkes biliyor" ifadelerini kullandı.

Biden’in, beklendiği gibi, Ukrayna etrafındaki gerilimin tırmanması durumunda Rusya’ya yeni yaptırımların uygulanacağını anımsattığını dile getiren Uşakov, "Fakat bu konu üzerinde durmadı” dedi.

Görüşmenin, Rusya’nın Ukrayna’ya ‘saldırma’ olasılığını gerekçe göstererek ABD tarafının talep ettiğini söyleyen Uşakov, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vladimir Putin, bugün krize yol açan ABD, NATO ve Rusya arasındaki ilişkilerin tarihçesini anımsattı. Rusya lideri, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve ABD’nin elbette yüzde yüz rakip olduklarını kaydetti. Ancak örneğin, 1990’lı yıllarda bir nevi dosttuk. Fakat buna rağmen ABD ve NATO, Rusya’ya yönelik yapıcı olmayan politika yürütüyordu. Zira NATO’nun faaliyet alanının genişletilmesi o dönemde başlamıştı, yeni üyeler alınmıştı, ittifak Rusya sınırlarına yaklaşmıştı."

Daha önce Beyaz Saray, görüşmenin yerel saatle 11.04'te başladığını belirtmişti.