Kazakistan’ın başkenti Astana’da Suriye görüşmelerinin altıncısı gerçekleşti.

Kritik zirveye Suriye’deki ateşkesin garantörü olan Rusya, Türkiye ve İran’dan üst düzey yetkililer ile Suriyeli hükümet ve muhalefet temsilcileri katıldı.

Rusya, Türkiye ve İran’dan askeri yetkililerin gerçekleştirdiği çalışma grubu toplantısına BM’den bir heyet de katıldı. Suriye’de bugüne dek güneyde Ürdün sınırında, Doğu Guta’da ve Humus’un kuzeyinde olmak üzere üç gerilimi azaltma bölgesi kuruldu. Dördüncü gerilimi azaltma bölgesinin İdlib’de kurulması için kararlar alındı. Önümüzdeki günlerde İdlib üzerinde birtakım hâdiseler gerçekleşebilir. Bir iddiaya göre bir sonraki Astana zirvesinde siyasî anlaşmalar yapılacak ve çatışmasızlık bölgesi Suriye çapında genişletilecek.  
Halep’ten İdlib’e sevk edilen diğer örgütlerin “yumuşak tasfiye” işi de anlaşıldığı kadarıyla Türkiye’nin sırtına kaldı. Bunların ÖSO çatısı altında birleştirileceği ve akabinde yapılacak görüşmelerde kabul edenlerin mevcut Suriye rejiminin de katılacağı bir çatıya eklemleneceği tahmin ediliyor. Kabul etmeyenler ise başının çaresine bakacak. 6 sene sonra varılan yer, ölen yüzbinlerce insana rağmen başlangıç noktası oldu. “Ulus devlet” çerçevesi ile buraya kadar. E ne demişti büyük Rus büyüğü Putin: “Çatısı camdan olan başkasına taş atmasın.”