Financial Times, Türkiye'nin Suriye kuzeyindeki varlığını ve bunu genişletme çabalarını ele alan bir haberde, mültecilerin kararlılıkla gönderileceğini yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin olası operasyonuyla ilgili bugün yayınladığı analizde, Türkiye'nin Suriye'deki mevcut varlığının Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden beri ülke dışındaki en büyük ayak izi olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın operasyon sinyali vermesiyle bu durumun daha da büyüyeceğini belirtti.

"Suriye: Türkiye'nin büyük planı ne?" başlıklı haberde, Suriyeli sivillerin geri dönüşlerinden bahsedildi.

Habere göre, üst düzey bir Türk yetkili, bazılarının iddia ettiği gibi Ankara'nın "Suriye'nin dokusunu değiştirmeye" çalışmadığını vurgulayarak, "Birçok Arap ve Batılı dost bu noktayı kaçırıyor." dedi.

Türkiye bizim için tek seçenek

Haberde demeç veren 26 yaşındaki Asma, Türkiye'nin olası çekilmesini şöyle cevapladı: "Korkarız, çünkü Türkiye bizim için tek seçenek. Türkiye giderse Rusya ve Esed gelir." ifadelerini kullandı.

Haberde, Batılı bir diplomatın, Esed rejimine hava desteği sağlamak için Rus birliklerinin sayısının 2 bin ila 5 bin arasında olduğunu dile getirdiği kaydedildi.

Tabloyu değerlendiren ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "Rusya için büyük bir başarı. Bunu riske atacaklarını ve çekileceklerini sanmıyorum." diye ekledi.

Türkiye’nin harekât ihtimali azaldı mı?

Batılı diplomatlara göre Türkiye'nin askeri bir operasyonu daha önce beklenenden daha düşük seviyede seyrediyor. Bunun nedenlerinden biri de Rusya, İran ve ABD'nin itirazları.

Rusya, İran ve ABD'nin yanı sıra son zamanlarda İsrail ve Fransa da Türkiye'nin Suriye kuzeyine yönelik olası harekatına karşı çıkan birtakım açıklamalarda bulunmuştu.

Bu görüşün aksine Suriye'deki Türk ordu yetkililerinin silahlı muhalif güçlere savaşa hazırlanmalarına dair çağrı yaptığı biliniyor. Suriye Milli Ordusu Siyasi Ofis Başkanı Mahmud Alito, Türkiye'nin sınır boyunca asker konuşlandırdığı ve silah yerleştirdiğinden bahsediyor.

Ancak Alito, Türkiye'nin bölgeye yeni bir operasyon olasılığını geçen ay daha yüksek gördüğünü vurguluyor.