Hamas'ın yurt dışı sorumlusu Halid Meşal, İsrail'de Binyamin Netanyahu liderliğinde yeni kabinenin oluşturulmasıyla birlikte Filistin birliğinin sağlanmasının zorunluluk haline geldiğini belirtti.

Meşal, Hamas'ın 35. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Lübnan'ın güneyindeki Sayda kentinde düzenlenen etkinlikte konuştu.

"İsrail'deki yeni faşist hükümet, Filistin halkının birlik olması yönünde cesur ve hızlı bir karar almamızı gerekli kılıyor." diyen Meşal, yeni hükümetin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki savaşı kendi lehine bitirmek istediğini kaydetti.

Meşal, "Kudüs bizim kimliğimiz ve mücadelemizin odak noktası. İsrail'in kendi planları ve ajandası varsa bizim de buna verecek cevabımız var. Yeni radikal sağ hükümetinin kurulmasıyla birlikte Filistin'in temel meselelerini yeni bir ruhla ele almalıyız." dedi.

Hamas'ın kuruluşuyla birlikte Filistin direnişinin tarihi bir atılım gerçekleştirdiğini kaydeden Meşal, "dönüş hakkı, direniş, tutukluların serbest bırakılması, kutsal mekanlar ve vatana bağlılık" gibi değerlerden taviz vermediklerini vurguladı.

Mülteci kamplarındaki Filistinlilerin sıkıntılarına da değinen Meşal, Lübnan'a göç etmek zorunda kalan Filistinlilerin kalbinin hala Filistin'le attığını ve vatanlarına dönmeyi sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.

Hamas her yıl 14 Aralık'ta başlayan kuruluş yıl dönümü haftasını, hareketin askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın düzenlediği askeri geçit törenleri ve çeşitli etkinliklerle kutluyor.