Hassan Nasrallah'ın Beyrut'ta yaptığı bir konuşma sırasındaki açıklamaları, Kral Selman'ın geçen hafta Lübnanlıları "terörist Hizbullah'ın Lübnan'daki kontrolüne son vermeye" çağıran yorumlarına yanıt olarak geldi.

Suudi Krallığının Beyrut'taki büyükelçisini geri çağırması ve tüm Lübnan ithalatını yasaklaması Lübnan Enformasyon Bakanı Yorgo Kordahi’nin televizyonda yayınlanan bir röportajda “Yemen'deki savaşın beyhude olduğunu” ve bunu “Suudi liderliğindeki koalisyonun saldırganlığı” olarak nitelendirdiği yorumları sonrasında geldi.

Geçen ayın başlarında, görevi devralmadan önce açıklamayı yapan Lübnan Enformasyon Bakanı Yorgo Kordahi görevinden istifa etmesine karşın, bu hareket gergin ilişkileri iyileştirmedi.

Yemen ihtilafı, 2014'te başkent Sanaa'nın Husiler tarafından ele geçirilmesiyle başladı. Suudi liderliğindeki koalisyon ertesi yıl savaşa girdi ve uluslararası alanda tanınan hükümeti geri getirmeye ve isyancıları devirmeye kararlıydı.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati, Nasrallah'ın yorumlarının ne hükümeti ne de "Lübnanlıların çoğunluğunu" temsil ettiğini söyleyen bir bildiri yayınladı. Lübnanlı siyasetçileri Lübnan'ı "hiçbir yere varmayan" açıklamalardan kaçınmaya çağırdı.

Nasrallah, DAEŞ’e atıfta bulunarak, "Majesteleri kral, terörist Vahhabi-DAEŞ ideolojisini dünyaya ihraç eden taraftır." dedi. Nasrallah ayrıca intihar saldırganlarını Suriye ve Irak'a göndermenin yanı sıra Yemen'deki savaştan da Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttu.

Nasrallah, ABD'nin üst düzey İranlı general Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta öldürmesinin ikinci yıldönümü münasebetiyle düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, "Terörist, yüz binlerce veya on binlerce Lübnanlıyı rehin alan ve Lübnan devletini onları tahliye etmekle tehdit eden kişidir." dedi.

Lübnan'da gerilimin körfezde çalışan on binlerce Lübnanlıyı etkileyebileceğine dair endişeler var.

Suudi Arabistan'ın Lübnan Büyükelçisi Velid Buhari, Nasrallah'ın konuşmasının hemen ardından Hizbullah liderinin yorumlarını "karanlıkta gizlenemeyecek yalanlar" olarak adlandıran bir tweet ile yanıt verdi.

Buhari, Nasrallah'ın adını vermeden ondan ihaneti temsil eden tarihi bir Arap kişiliği olan Ebu Raghal olarak bahsetti.