Moskova dün İsrail’in Lazkiye şehrinin batı sahilinde, Hmeymim Hava Üssü yakınlarındaki bölgeleri hedef alan saldırılarına sessiz kaldı. Rus ordusundan veya diplomatik yetkililerden dün sabaha karşı yaşanan bu nadir gelişme ile ilgili herhangi bir yorum yapılmadı. İsrail daha önce Rusya’nın kullandığı hava üssü yakınlarında bombardımanlar gerçekleştirmemişti.

Rus basını ise resmi makamların sessizliğine karşın Suriye ordusunun açıklamalarını aktarırken bombalanan yerleri gösteren video görüntüleri yayınladı. Rus basınında yer alan bazı analistlerin yorumlarında, İsrail’in bombardımanlarının zamanı ve hedef alacağı bölgeler hakkında Rusya’ya mutlaka bilgi vermiş olması gerektiği vurgulandı.

Moskova’nın yorum yapmamasının nedeninin bu olabileceği belirtilirdi. Ancak Rusya daha önce İsraillilerin bombardıman düzenlemeden ‘çok daha önce’ Rus ordusunu bilgilendirmemesinden duyduğu endişeyi açıklamıştı. Çünkü Moskova, İsrail’in düzenlediği önceki bombardımanlarda, uçaklar havalanmadan sadece birkaç dakika önce bilgilendirilmişti.

Öte yandan Suriye ordusu, Lazkiye’ye sabaha karşı düzenlenen bombardımanlarda hava savunma sisteminin Akdeniz’e birkaç İsrail füzesini düşürdüğünü duyurdu. Suriye ordusundan yapılan açıklamaya göre bombardımanlar sırasında Lazkiye’nin güneybatı kıyısı boyunca çok sayıda bölge hedef alındı. Lazkiye’de bir sivil plastik fabrikasının hedef aldığını ve bir sivilin öldüğü, altı sivilin ise yaralandığı bildirilen açıklamada, “Hava savunma sistemimiz, fırlatılan bazı füzeleri etkisiz hale getirdi” denildi.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, hastanede doktorların yaralarını tedavi etmeye çalıştığı bir genç kızın fotoğraflarını yayınladı. Başka bir fotoğrafta ise yaşlı bir adam yüzüne oksijen maskesi takılı bir halde yatarken görüldü. Diğer fotoğraflarda, füzenin bir evin mutfak duvarında açtığı büyük bir delik, yere yığılmış giysiler, bir yatağın üzerini kaplayan küçük taşlar ve toz yığını yer aldı.

İsrail, Suriye'de bombardımanlar düzenlediğini nadiren doğruluyor. Fakat İran'ın, İsrail sınırları yakınlarında askeri varlığını güçlendirme girişimleri olarak tanımladığı adımlarla mücadele etmeye devam edeceğini sık sık vurguluyor.

İsrail, son aylarda Suriye içinde İran'a ait noktalara bombardımanlar düzenledi. Basında yer alan haberlerde Batılı istihbarat kaynaklarının, bombardımanların genel olarak silah geliştirme araştırma merkezlerini, mühimmat depolarını ve Suriye'den Lübnan'a füzeler taşıyan askeri konvoyları hedef aldığına dair açıklamaları aktarıldı.

Şam, İsrail'in İran'a ait noktaları hedef aldığını hiçbir zaman kabul etmedi. Sık sık İran'ın ülkede yalnızca askeri danışmanları olduğunu vurguladı.

Diğer yandan İsrail, ABD ile İran meselesini görüşmek üzere geçtiğimiz hafta Washington'a temsilciler gönderdi. Beyaz Saray, İsrailli ve ABD’li yetkililerin, İran'ın bölgesel davranışının oluşturduğu ‘büyük bir tehdit’ olduğu konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.

Şarkul Avsat