Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin avukatı, müvekkilinin önümüzdeki ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden diskalifiye edilmesine karşı temyiz başvurusunda bulunmasının silahlı kişilerce engellediğini ve bu durumun seçimlerle ilgili huzursuzluk korkularını artırdığını söyledi.

Reuters’a göre, adayların uygunluğu gibi konulardaki anlaşmazlıklar, 24 Aralık’ta yapılacak seçimleri ve bununla birlikte Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana on yıllık kaosu sona erdirmeyi amaçlayan BM destekli barış sürecini rayından çıkarmakla tehdit ediyor.

Herhangi bir gruptan unsurların müdahalesi, birçok Libyalının istediği seçimlere olan güveni sarsacağı gibi aynı zamanda yeni bir çatışmanın patlak vereceğine ilişkin korkuları da artırıyor.

Libya Yüksek Seçim Komisyonu, 24 Aralık’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olarak başvuran 98 kişiden adaylık şartlarını karşılayamayan 25’inin reddedildiğini açıkladı.

Komisyon, 73 kişiden oluşan ön listede kabul edilen veya reddedilen adayların komisyon kararlarına itiraz süresinin 12 gün olduğunu açıkladı.

Kaddafi’nin avukatı Halid el-Zeydi, silahlı kişilerin güneydeki Sebha kentindeki mahkemeye baskın düzenlediğini ve müvekkilinin adaylıktan diskalifiye kararına itirazda bulunmak için içeri girmesini engellediğini söyledi.

Trablus’taki Adalet Bakanlığı ise, silahlı bir grubun herkesi mahkeme binasını terk etmeye zorladığını bildirdi.

Sebha, cumhurbaşkanlığı seçimindeki ana adaylardan biri olan Halife Hafter’in komutasındaki doğu merkezli Libya Ulusal Ordusu kuvvetine bağlı bir grubun kontrolü altında.

Kaddafi’nin adaylığı, 2011’de babasını deviren çatışmalar sırasında işlenen savaş suçlarından dolayı Trablus’taki bir mahkeme tarafından 2015 yılında gıyaben mahkum edilmesi nedeniyle reddedildi.

Seyfülislam, ayaklanma sırasında Libya’dan kaçmaya çalışırken Zintan kentinde muhalif unsurlar tarafından yakalanmış, 2017 yılında da serbest kalmıştı.