Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre Esed, Başmüftülük görevinin kaldırılması ve Evkaf Bakanlığı’ndaki Fıkıh Meclisi’nin yapısının değiştirilmesi ve yetkilerinin güçlendirilmesini öngören bir kararnameye imza attı.

Kararname, Evkaf Bakanı’nın Levant Alimler Birliği Başkanı ve Şam’daki ilk şeriat hakimi olan iki yardımcısı ile Fıkıh Meclisi’ne başkanlık etmesini içeriyor. Meclis’te Suriye’nin tüm mezheplerini temsil eden önde gelen alimlerinden 30 alim de yer alıyor.

Fıkıh Meclisi’nin görevine eklenen değişiklik, müftünün görevleri olan, ‘Kamer aylarının başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlemek, hilalleri aramak ve ispatlamak, ibadetler ile ilgili fıkhî hükümleri açıklamak, tüm mezheplerin fıkhî delillerine dayalı fetvalar vermek’ olarak tanımlandı.

2018 tarihli yasanın 35. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngören kararnamede, “Suriye Arap Cumhuriyeti Başmüftüsü’nün görev ve sorumlulukları, bakanın önerisi üzerine kararname ile belirlenir ve üç yıllık bir süre için bir kararname ile uzatılabilir” denildi.

Hassun’un görev süresi, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana üç yıllık görev süresinin geçmesi nedeniyle geçen 11 Ekim’de sona erdi.