Yahudi İsrail; Fas, BAE, Çad ve Mısır’ın ardından Umman ile ilişkileri normalleştirmenin peşinde. Yahudi heyet, Umman Dışişleri Bakanı Seyyid Badr al-Busaidi ile görüştü.

Yahudi bir heyet, ilişkileri normalleştirmek için Umman Dışişleri Bakanı Seyyid Badr al-Busaidi ile görüştü.

Seyyid Badr al-Busaidi, Umman'ın, Yahudilerle “kalıcı bir barış için heyecan duyduğunu” açıkladı.

Yahudi İsrail, İbrahim Anlaşmalarının imzalanmasından iki yıl sonra yeni açılımlar yapıyor. Yahudilerin sinsi gayelerinden bir tanesi, Umman hava sahasına erişim. Basra Körfezi üzerinde güvenli uçuş yapmak isteyen İsrail, Seyyid Badr al-Busaidi’ye bu meseleyi çıtlattı.

Umman tarafı henüz konuya dair menfi-müspet bir adım atmadı. Fakat Filistin meselesinde, “sessiz kalmayı tercih ediyoruz” diyen Umman hükümeti temmuzda, İsrail ile barışmak istemediklerini net bir şekilde belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Davos zirvesinde “One munite!” çıkışıyla rezil ettiği Şimon Peres, 1996'da Umman’a giden ilk Yahudi başbakan olmuştu. Yine bu tarihte Yahudiler tarafından, Umman ve Katar’da bir ticaret ofis açıldı. Bir başka Yahudi Başkan Yitzhak Rabin, Umman'a ilk ziyaretini 1994 yılında yapmıştı.

İbrahim Anlaşması: Yahudiler, rejimleri ayarttı

Mevzubahis anlaşma ile önce Mısır ve Ürdün’ü akabinde ise Birleşik Arap Emirlikleri’ni dize getirdi İsrail. Arap milletini değil de, rejimlerini temsil eden, şakşakçı medya “BAE sayesinde İsrail’in ilhak projesi durduruldu” diye, İsrail anlaşmasından övgüyle bahsetti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hayır ilhak projemiz bitmedi, sadece duraksadı” dedi.

Yine İsrail ile barışan diğer ülke Çad. Çad ile İsrail ilişkileri 1972 yılında kopmuştu. Çad Başkanı İdris Debi, Kudüs’te Yahudi yetkililerle görüşmüştü. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı hatırlatarak “Onunla bir sorunum yok. İyi dostuz. Ancak İsrail ile olan kopuk ilişkilerimizi yeniden tesis etmeye geldim. Onun için buradayım” demişti.

Şimdi ise Umman. Sıra onlarda.

Yahudiler Müslüman kanıyla besleniyor!

Müslümanlık kisvesi altında hareket eden rejimler, İsrail’in karşısında yer alacağına, Yahudileri daha da güçlü bir konuma getiriyor. Nitekim bu sene Batı Şeria’da kan gövdeyi götürdü. Yahudiler, Müslüman kanıyla besleniyor. Sadece sene başından bu yana 100 şehit verildi… 20 Yahudi askeri de cehennemi boyladı.

“İsrail-Filistin barış görüşmeleri” 2014’te durmuştu. Bugün ise Netanyahu, en sağcı koalisyonlardan biriyle birlikte iktidara geldi.

Mahmud Abbas direkt “pes” dedi

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in yeni başbakanı Binyamin Netanyahu’yu iyi tanıdığını söyledi. Abbas, “O barışa inanmayan bir adam ama elimizde barışı istemekten başka çare yok” dedi.