ABD Senatosunda yapılan oylamada 32 "hayır" oyuna karşılık 68 "evet" oyu ile onaylanan tasarı, Başkan Joe Biden'ın masasına gitmeden önce Temsilciler Meclisinde de oylanacak.

ABD Senatosunda haftalardır bekleyen tasarı Cumhuriyetçi senatörlerin de katkılarıyla geçti.

ABD'nin teknolojik alanda Çin'le rekabetinde üstünlük sağlayabilmesi amacıyla hazırlanan tasarı, teknolojik altyapı ve Ar-Ge yatırımlarına 190 milyar dolar ayırırken, yarı iletkenlerin üretimi içinse 54 milyar dolarlık bir bütçe öngörüyor.

Otomobillerde kullanılan ve bir süredir üretiminde ciddi sorunlar yaşanan çiplerin üretimine de 2 milyar dolar bütçe ayrıldı.

Chuck Schumer, "Bu yasanın, Amerika Birleşik Devletleri'nin geleceğin endüstrilerinde dünyayı geride bırakmasını, daha fazla üretmesini ve daha fazla rekabet etmesini sağlayacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.

Biden ise bir sonraki durağı Temsilciler Meclisi olan tasarının Senatodan geçmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bunun çok önemli bir paket olduğunu ve imzalamak için sabırsızlandığını ifade etti.

"Amerikalı çalışanlara ve Amerikan inovasyonuna yatırım yapma zamanı geldi" diyen ABD Başkanı, her ülkenin AR-GE araştırmalarına yatırım yaptığı dönemde geride kalma haklarının bulunmadığını ifade etti.

Tiktok yasağı

Senato'nun oyladığı metinde Çin'e karşı özel olarak alınan maddeler dikkat çekiyor. Örneğin devlet kurumlarında TikTok gibi Çin kökenli sosyal medya uygulamalarının indirilmesine yasaklar getiriliyor.

Çin’e özel maddeler

Ayrıca Çin devletine ait kurumlarda üretilen ve satılan insansız hava araçlarının satın alımı tasarı tarafından yasaklanıyor.

Biden'ın imzasının ardından yürürlüğe girecek metinde Amerika'nın hedef olduğu siber saldırılara karışan Çinli firmalar da yasaklılar arasında yerlerini alacak.

Tasarının Çin ile ABD arasındaki ilişkilerde yumuşama sinyallerinin alındığı bir dönemde gelmesi dikkat çekti. Geçen mayısta Başkan Biden'ın yönetiminde Pekin ile Washington arasında gerçekleşen ticari pazarlıkların ardından Çin Ticaret Bakanı haziran başında iki ülkenin meseleleri pragmatik yollarla çözmek ve normal ilişkiler kurmak için uzlaştığını açıklamıştı.