Amerika Birleşik Devletleri, bölgesindeki ülkelere temiz enerji üretimini artırma çağrısı yaparak, iklim değişikliğiyle alâkalı plân sunduklarını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, "Amerika Birleşik Devletleri'nin çalışmaları sayesinde iklim değişikliğiyle başa çıkacağız.” dedi.

Biden, 23 devletin bir araya geldiği Amerika Zirvesi sebebiyle Los Angeles'ta konuştu. Meksika, Guatemala ve Honduras liderleri, ABD'nin Küba, Nikaragua ve Venezüella'yı davet etmemesi üzerine zirveyi boykot etti. ABD, Küba, Nikaragua ve Venezüella’nın “demokrat” olmadığını söyleyip, bu sebepten zirveye katılımı hak etmediklerini söyledi.

ABD hükümeti önümüzdeki beş yıl içinde yenilebilir enerji kaynaklarının artırılması için 50 milyar dolara kadar bütçe taahhüdünde bulundu.

Bolsonaro’dan Biden’a: Seçimlerde hâlâ şüphe olduğunu düşünüyorum

Biden, dün Güney Amerika'nın en büyük ülkesinin lideri, Brezilya Devlet Başkanı Jail Bolsonaro ile bir araya geldi. Bolsonaro iklim değişikliklerinde bir krizin olmadığını düşünüyor. Bolsonaro bu hafta başında bir TV röportajında Biden’ın seçim zaferiyle alâkalı şüpheleri olduğunu açıklamıştı. ABD başkanı ile bir araya gelen Bolsonaro, başkanlık seçimlerinde Biden’ın kazandığını kabul eden son dünya liderlerinden biriydi. Biden, iklim meselesinde Bolsonaro’yu yanında görmek istiyor. Bolsonaro ise Brezilya’nın muhteşem bir yer olduğunu, ülkesinin yüzde 60’ının ormandan oluştuğunu söylüyor. Bolsonaro, bir tercüman aracılığıyla Biden’a şöyle söyledi: "Çevre gündemi söz konusu olduğunda dünyanın gözünde kendimizi örnek bir ülke olarak gösterilebiliriz!”

Prof. Dr. Dussel: Ülkeler anlıyor

Universidad Nacional Autónoma de México'da profesör olan Enrique Dussel Peters, Amerika Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Bölgedeki ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacını anlıyor” dedi.

Haber-yorum: Oğuz Can Şahin