Reaktör, Çin Bilimler Akademisi'nin Şanghay Uygulamalı Fizik Enstitüsü tarafından işletiliyor.

Toryum, uranyuma kıyasla daha bol bir kaynaktır ve Çin'in önemli toryum rezervleri bulunduğu biliniyor. Çinli uzmanlara göre, reaktör, ülkenin nükleer enerji sektörüne yeni bir soluk getirecek.

Toryum reaktörünün bir diğer yeni özelliği de reaktörün içinde soğutucu su yerine erimiş tuzun dolaşıyor olması. Ayrıca toryum reaktörü, toryumun uranyumdan çok daha kolay bulunur olma avantajına sahip olması nedeniyle esas itibarıyla daha ucuz ve daha güvenli nükleer enerji üretme potansiyeline sahip. Bu avantajların da ötesinde, bu tür bir reaktörün uzun ömürlü radyoaktif atıkları da daha düşük miktarda oluyor. 

Çin'in dünyanın en büyük toryum rezervlerinden birine sahip olduğu düşünülmektedir. Bu rezervlerin tam boyutu halka açıklanmamış olsa da, tahminlere göre ülkenin toplam enerji ihtiyaçlarını 20 bin yıldan fazla karşılayacak kadar yeterli olduğu düşünülmektedir.

Toryum reaktörlerin çoğaltılmasıyla, Çin kıyı bölgelerinden uzak şehirlerde nükleer enerji santralleri kurabileceği söyleniyor. Bu, ülkenin enerji karışımını çeşitlendirmeye, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmaya ve iç bölgelerin artan enerji talebini karşılamaya yardımcı olacak.

ABD’nin Gazze’ye kurduğu “işgal limanı” tamamlandı ABD’nin Gazze’ye kurduğu “işgal limanı” tamamlandı

Çin'in Gansu eyaletindeki Wuwei kentinde inşa edilen tuz eriyiği kullanan ilk toryum reaktörü için yaklaşık 400 milyon euro harcama yapıldı. Reaktör, başlangıç aşamasında ancak bin hane için yeterli olacak 2 megawatt (MW) kapasitede enerji üretecek. Ancak test başarıyla sonuçlanırsa gelecekteki toryum reaktörleri 373 MW kurulu güce ulaşabilecek. Bu şekilde yüz binlerce haneye elektrik enerjisi sağlanabilecek.