Zalimi zulmetmekten alıkoyacak tek şey, yaptığı zulmün hesabını ondan sorabilecek birilerinin varlığıdır.
Sırp canilerin, bütün dünyanın gözünün içine baka baka Avrupa’nın göbeğinde yaptığı katliamları durdurmanın tek yolu savaşmaktı; Boşnak Müslümanlar da bunu yaptılar. İşte bu savaşın  binlerce kahramanından bir tanesi olan Nasır Oriç’i anlatacağım size..
Yugoslavya döneminde polis akademisine girerek özel kuvvetlere katılan Nasır Oriç, bir dönem Yugoslavya Devletinin en tepesini işgal eden Sırp yetkililerin yakınında bulunmuştu. O zamandan Sırpların Müslümanlara ne yapmak istediğini ve işin hangi noktaya kadar gidebileceğini fark ederek Müslümanları uyarmaya, hazırlıklar yapmaya başladı. Fiilî olarak başlayan savaşla birlikte kurulan Bosna ordusuna katıldı. Doğduğu bölge olan Srebrenitsa’da  savunma hattı oluşturarak Sırplara karşı savaştı. Üç yıl Srebrenitsa’yı savunan Oriç, bölgede efsane haline gelmişti. Sırplar adını duyduğunda korkuyor, Boşnaklar güven duyuyordu. Nasır Oriç, Sırp canilerin yapmaya niyetlendikleri vahşeti onları cezalandırarak durduruyordu çünkü.
 Ünlü Boşnak yazar İsnam Taljiç, “Srebrenitsa’nın Öyküsü” adlı eserinde Nasır Oriç için “O burada olsaydı, kendilerini neyin beklediğini bilen çetnikler saldırmaya cesaret edemezlerdi” der. Savaş döneminde Yugoslav ordusunun bütün ağır silahlarıyla saldıran Sırplara karşı Srebrenitsa’da askerleriyle beraber destanlık direniş gösteren Nasır Oriç, Srebrenitsa güvenli bölge haline geldiği için savaşın daha hareketli olduğu Tuzla bölgesine gider. Savaş Boşnakların lehine dönmeye başlamıştır. Artık Bosna ordusu zaferler kazanmakta, Sırplar ise geri çekilmektedir. 
Srebrenitsa Birleşmiş Milletler tarafından Hollanda Askerlerinin kontrolünde güvenli bölge ilan edilmişti. DAYTON antlaşması gündeme gelmiş, antlaşmanın hangi zeminde yapılacağı konuşulmaya başlanmıştı. İşte bu dönemde Sırplar, BM kontrolünde sadece sivillerin olduğu Srebrenitsa’ya saldırdı. Onbinden fazla insanı katlettiler ve tanınmamaları için parçaladılar, cesetleri yakıp topluca gömdüler. Hayatta kalan üç bine yakın Boşnak ise ölüm yürüyüşüne zorlandı. Yani soykırımla Srebrenitsa ele geçirilmiş oldu. Acı olan ise, şu an Sırp bölgesinde yer alıyor oluşu bu şehrin. Yani bu katliam bilinçli planlanarak, bölgeyi antlaşma masasında kendi bölgeleri olarak göstermek için ele geçirmişler ve Müslümanlardan da soykırım yaparak kurtulmuşlardı. Dayton antlaşmasını dayatan Batı bunları bile bile Sırpların yanında durdu.
Srebrenitsa katliamını duyan Nasır Oriç,  Rahmetli Aliya’nın emriyle tekrar şehre gelip Boşnakları katleden Sırpların cezasını verdi. O katliama katılan ve o bölgede yaşayan hiçbir Sırp kurtulamamıştır Nasır ve askerlerinin adaletinden. Suça iştirak ettiğinden emin olunan her Sırp’a kısas uygulanır.
Sırpların korkulu rüyası haline gelen bu yiğit asker, aradan geçen yirmi yıla rağmen hala Sırpların hedefindedir. Çünkü bütün dünya sırtlarını sıvazlayarak soykırım yapmalarına göz yumarken, Nasır gibi yiğitler bütün imkânsızlıklara rağmen kendi bulundukları yerlerde bu alçak katillere gereken cezayı vermişlerdir.  AB-D’nin arka çıkmasıyla Lahey mahkemelerinden kurtulmalarına ve bütün caniliklerine rağmen savaştan kazançlı çıkmalarına rağmen hala Nasır kâbusunu görmelerinin sebebi ne sanıyorsunuz? O sadist psikopat ruh hallerini bozan, Osmanlı’yı hatırlatan insandır Nasır! Cevval, babayiğit bir adam. Ilıca'da bir mekânda karşılaşma imkânım olmuştu. Aleyhinde bazı şeyler de duymuş olmama rağmen Maşallah demiştim, gurur duymuştum gördüğümde.
Şimdi bu yiğit kahraman Komutanın İsviçre’de Sırpların isteği doğrultusunda, Sırplara katliam yapmaktan gözaltına alındığını öğrendik. Sırbistan Savcılığı, geçen yıl şubat ayında, Oriç'in 1992 yılında, Bosna Hersek'in doğusundaki Podrinye bölgesinde Sırplara yönelik savaş suçu işlediği iddiasıyla yakalama emri çıkartılmasını talep etmişti. Bu karara istinaden İnterpole verilen yakalama emri, Bosna’nın müdahalesiyle kaldırılmış olmasına ve üstelik daha önce yargılandığı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce (ICTY) suçsuz bulunup hakkında beraat kararı verilmesine rağmen gözaltına alındı. Batı devletleri Sırplarla birlikte hareket ederek zulmediyor aslında Nasır’ın şahsında bütün Bosna halkına.
 İntikam Adalettir. Müslümanlara zulmeden bütün zalimlerden intikamımızı alabildiğimiz gün adalet sağlanacaktır. Ve bu mücadelenin devam edebilmesi için, adalet savaşında hayatlarını ortaya koyan yiğit askerlerimizin yanında durmamız gerekiyor.  
Nasır Oriç Boşnak bir kahramandır. Bizim Boşnak kahramanlarımızdan birisi…
 
Baran Dergisi 440. Sayı