Koca bir miladî seneyi geride bıraktık. Şüphesiz 2020’yi sağ salim geçirenlerin torunlarına anlatacak bir sürü acayip hikâyeleri olacak.

2020’nin başında Avusturalya’da orman yangınları çıktı. 1,5 milyara yakın hayvan öldü; yangın sekiz milyon hektarlık alana yayıldı, binlerce ev ise kullanılamaz hâle geldi.

Amerika Birleşik Devletleri İran’ın bir numaralı generali, İran Devrim Muhafızları lideri Kasım Süleymani’yi tertiplediği suikast ile öldürdü. Dinsizin hakkından imânsız geldi. İran boş iddialar savurup sırtlanca ciyaklarken nükleer programın başındaki isim; Muhsin Fahrizade de sene sonunda Tahran’da suikaste uğradı. İran, Süleymanî suikastinden sonra misilleme yapmak için Irak’taki boş Amerikan üslerini vurayım derken Ukrayna Havayolları’na ait bir yolcu uçağını düşürdü. 176 kişi hayatını kaybetti ve sağ kurtulan olmadı. Takiyyeciler evvela uçağın arıza neticesinde düştüğünü ifade etti, sonrasında ise uçağı “yanlışlıkla” vurduklarını açıkladılar. İranlı ve Ukraynalı yetkililer arasında “kan parası” sürtüşmeleri yaşanırken ne kadar tazminat ödeneceği muamma. Öte yandan Pakistan Uluslararası Havayolları’na ait Airbus A320 tipi bir yolcu uçağı da Karaçi şehrine düştü; hayatını kaybedenlerin sayısı 97.

Analizlerini tercüme edip dergimizin sayfalarında alâkanıza sunduğumuz efsane mücahid Salim Muhammed (Nam-ı diğer Çakal Carlos) İranlı Fahrizade’ye yönelik suikast hususunda “İsrail, bu hafta Tahran’da bir profesörü öldürdü. İsrail yapmış gibi görünse de, ABD’nin de bu işte dahli var. Muhsin Fahrizade-Mahabadi suikastı, bir bombalı saldırının ardından aracına ateş açılmak suretiyle gerçekleştirildi. Fahrizade’nin İran nükleer programının başında bulunduğu söyleniyordu. İsrail resmî olarak Fahrizade’yi bununla suçluyordu. ABD’de bir başkanlık seçimi yapıldı ve Biden’ın seçilmesinin ardından İran ile ilişkilerini normalleştirmesi bekleniyordu.” demişti. Bu arada ABD başkanlık koltuğuna Donald Trump’un yerine Joe Biden’in geçtiğini de söylemiş olalım.

George Floyd ve John Neville boğularak, Dijon Kizzee ile Breanna Taylor ise kurşunlanarak öldürüldü. Hepsi de siyahî ve hâdiselerin dördü de ABD’de yaşandı. ABD bu hadiselerin ardından savaş alanına döndü.

4 Ağustos’ta Beyrut Limanı’nda 2 bin 750 ton amonyum nitrat bulunduran bir gemide patlama oldu. 182 kişi hayatını kaybetti. Beyrut yerle yeksan hâle geldi. Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed istifa etti.

Dostane görünüp Türkiye’nin sırtını sıvazlarken ansızın pençelerini çıkaran Moskof ayısı, yine rahat durmadı. Suriye Silahlı Kuvvetleri’ni İdlib’teki Türk taburunun üzerine saldı. 34 Mehmetçik şehit, bir o kadar da yaralı...

Kobe ve Maradona

Azim ve öncülüğüyle meşhur, Lakers formasına hak ettiğinden fazlasını veren efsanevî basketbolcu Kobe Bryant 13 yaşındaki kızı Gianna ile Kaliforniya’daki helikopter kazasında hayatını kaybetti. Bana göre Jordan’dan sonra en iyisiydi. Daha iyisinin olmadığı söylenen Arjantinli futbolcu Diego Maradona da Kasım’ın sonunda öldü ve “şov” bitti! Arjantin’de üç gün yas ilân edildi.

Memleketin İçinden

Merkez üssü Elazığ olan 6,5 büyüklüğünde bir deprem oldu. Doğu Anadolu bölgesinde hissedildi. 37’si Elazığ, 4’ü Malatya’da olmak üzere toplam 41 vatandaşımız hayatını kaybederken, takribi bin 500 kişi yaralandı. Memleketimizde hissedilen ilk deprem buydu. Tarih 24 Ocak 2020… Henüz depremin yaraları sarılmamışken; 5 Şubat’ta Van’da çığ düştü. Bahçesaray’da çığın altında kalan otobüsteki iki vatandaşımıza yardım etmek isteyen ekip, düşen ikinci çığın altında kaldı. On bir Mehmetçik, dokuz korucu, iki itfaiye erinin de aralarında bulunduğu 41 kişi hayatını kaybetti; dileriz şehitlik mertebesine ulaşmışlardır. 30 Ekim’de ise İzmir’in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında 6,9 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, Ege ve Marmara bölgelerinde hissedildi; 114 vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremlerden sonra bazı emlakçı ve ev sahiplerinin kira fiyatlarını artırdığı yönündeki haberler kamuoyuna yansıdı.

Ve Pandemi

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve dünyayı tesiri altına alan salgın herkesin malumu. Virüse yakalanan insan sayısı 25 Aralık Cuma itibariyle 77 milyonu aştı. ABD, 18 milyon 171 bin 677 ile en fazla vaka sayısına sahip ülke konumunda bulunuyor. Bu ülkeyi 10 milyon 56 bin 162 ile Hindistan, 7 milyon 213 bin 155 ile Brezilya, 2 milyon 848 bin 377 ile Rusya, 2 milyon 473 bin 354 ile Fransa, 2 milyon 40 bin 147 ile İngiltere, 2 milyon 24 bin 601 ile Türkiye, 1 milyon 953 bin 185 ile İtalya, 1 milyon 817 bin 448 ile İspanya, 1 milyon 537 bin 169 ile Arjantin, 1 milyon 507 bin 258 ile Almanya, 1 milyon 496 bin 62 ile Kolombiya, 1 milyon 313 bin 675 ile Meksika, 1 milyon 202 bin 700 ile Polonya ve 1 milyon 158 bin 384 ile İran izliyor. 1,5 milyondan fazla kişi öldü; 56 milyon kişi de virüsü yenerek sağlığına kavuştu.

Görüldüğü üzere hadiselerin hızı her geçen gün daha çok artarken mukadder olana doğru son sürat ilerliyoruz. Allah, şer gördüklerimizi hayra tebdil eylesin.

Baran Dergisi 729.Sayı